Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест ствари које НЕ ТРЕБА често да перемо: За неке ћете се изненадити

Постоје неки предмети за које се сматра да се заправо перу пречесто

1700755238_shutterstock_793737499.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Није ли често чишц́ење добра ствар? Како се испоставило, одређене тканине и материјали могу почети да се кваре ако се перу пречесто, угрожавајуц́и структуру самог предмета. На крају, све се своди на проналажење савршеног баланса између чистоц́е и очувања.

Шест предмета које вероватно перете пречесто

Пешкири

Вец́ина стручњака се сложила да су пешкири кривац број један када је у питању прекомерно прање, посебно пешкири за купање.

- Иако је примамљиво да их оперете после сваке употребе, ово може да им скине мекоц́у и убрза старење влакана“, каже Лина да Силва, стручњак за чишћење за Тхе Спруице.

Уместо тога, препоручује прање пешкира за купање након три до четири употребе, под условом да су правилно окачени да се осуше између сваке употребе.

Ц́ебад

Пречесто прање ц́е резултирати чврстим, слепим влакнима и ц́ебетом које више није мекано и удобно. Уместо недељног прања препоручује се прање ц́ебади једном у 3 до 4 недеље, у зависности од употребе.

Постељина

Ако имате навику да перете постељину једном недељно, то можете да смањите. Стручњаци саветују да ц́е пречесто прање чаршава драматично смањити њихов животни век. Довољно је да их перете на две недеље, уколико, наравно, потребне не изискују чешће прање.

Тексас

Пречесто прање тексаса може убрзати процес његовог трошења, па ће брже изгледати старије и изношено јер влакна престају да држе свој облик. Саветује се да одећу од тексаса перете сваких 5 до 10 ношења, осим ако нема видљиве прљавштине.

Теписи и простирке

Није тајна да теписи и простирке временом скупљају много прљавштине, али стручњаци упозоравају да их не треба превише чистити. Довољно је да се професионално опереу на 12 до 18 месеци.

Јастуци

Стручњаци за чишц́ење се слажу да је претерано прање јастука непотребно. Идеално је да их оперемо на два до три месеца. Запамтите да их јастучнице штите од  прљавштине која би се иначе накупила у њима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas