Oglas
· · Komentari: 0

Šest stvari koje NE TREBA često da peremo: Za neke ćete se iznenaditi

Postoje neki predmeti za koje se smatra da se zapravo peru prečesto

1700755238_shutterstock_793737499.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nije li često čišćenje dobra stvar? Kako se ispostavilo, određene tkanine i materijali mogu početi da se kvare ako se peru prečesto, ugrožavajući strukturu samog predmeta. Na kraju, sve se svodi na pronalaženje savršenog balansa između čistoće i očuvanja.

Šest predmeta koje verovatno perete prečesto

Peškiri

Većina stručnjaka se složila da su peškiri krivac broj jedan kada je u pitanju prekomerno pranje, posebno peškiri za kupanje.

- Iako je primamljivo da ih operete posle svake upotrebe, ovo može da im skine mekoću i ubrza starenje vlakana“, kaže Lina da Silva, stručnjak za čišćenje za The Spruice.

Umesto toga, preporučuje pranje peškira za kupanje nakon tri do četiri upotrebe, pod uslovom da su pravilno okačeni da se osuše između svake upotrebe.

Ćebad

Prečesto pranje će rezultirati čvrstim, slepim vlaknima i ćebetom koje više nije mekano i udobno. Umesto nedeljnog pranja preporučuje se pranje ćebadi jednom u 3 do 4 nedelje, u zavisnosti od upotrebe.

Posteljina

Ako imate naviku da perete posteljinu jednom nedeljno, to možete da smanjite. Stručnjaci savetuju da će prečesto pranje čaršava dramatično smanjiti njihov životni vek. Dovoljno je da ih perete na dve nedelje, ukoliko, naravno, potrebne ne iziskuju češće pranje.

Teksas

Prečesto pranje teksasa može ubrzati proces njegovog trošenja, pa će brže izgledati starije i iznošeno jer vlakna prestaju da drže svoj oblik. Savetuje se da odeću od teksasa perete svakih 5 do 10 nošenja, osim ako nema vidljive prljavštine.

Tepisi i prostirke

Nije tajna da tepisi i prostirke vremenom skupljaju mnogo prljavštine, ali stručnjaci upozoravaju da ih ne treba previše čistiti. Dovoljno je da se profesionalno opereu na 12 do 18 meseci.

Jastuci

Stručnjaci za čišćenje se slažu da je preterano pranje jastuka nepotrebno. Idealno je da ih operemo na dva do tri meseca. Zapamtite da ih jastučnice štite od  prljavštine koja bi se inače nakupila u njima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas