· · Коментари: 0
КЛИМА

СМАЊИТЕ РАЧУН ЗА СТРУЈУ ТОКОМ ЛЕТА: Како се РАХЛАДИТИ на ЗДРАВ и исплатив начин?

У врућим летњим данима расхладити се можете и без уређаја за климатизацију

1627893918_klima.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен/ Весиц

Преживети вруће лето без климе чини се стварно немогућим. Но, када боље размислите наше деде и баке су нормално живели без климе и знали су како се расхладити.

Па ето, време је да и ви сазнате пар трикова како се расхладити без климе.

И вентилатор делује

Јул и август месеци су паклених врућина од којих се, од којих се свако ко то може приуштити, брани уређајима за климатизацију. Међутим, има начина за расхлађивање и без скупе апаратуре, која поред високе набавне цене троши много струје. Хлађење на природан начин олакшава притисак на кућни буџет и смањује загађење ваздуха због редуковане потребе за електричном енергијом. И не мислимо само на ролетне, које ионако спуштате кад сунце забљесне кроз прозор. Јефтинији и штедљивији од клима уређаја су вентилатори. Вентилатор делује само ако је усмерен тамо где желите створити освежавајући поветарац. Нема много учинка од вентилирања просторије или њеног дела где нико не борави. 

Хладан туш, хладан напитак

Нећемо те изненадити ни препоруком да се по врућини тушираш у млакој или хладној води. Будући да се тражи ниска температура воде, нећете потрошити пуно (или нимало) струје на њено загревање. По изласку из каде или кабине за туширање немојте се брисати пешкиром него пустите да вода сама испари с ваше коже. Процес ће те додатно расхладити. Ако немате времена за купку или туш, или обзирно штедите воду, ставите на рамена врећице с ледом или ставите хладан облог на чело или врат. Расхладите се и изнутра хладним напитком, од којих су најделотворнији они с мало или без шећера и с благим укусом лимуна односно лимете.

Искључите електричне апарате

Смањите влагу у унутрашњости стана јер она појачава осећај топлине. Што мање перите и сушите одећу ако је сушите у стану и што ређе кувајте, пише мисс7здрава.24сата.хр. Машину за веш и посуђе и рерне су прилично велики произвођачи топлине, но имате још апарата без којих ће вам летње доба бити подношљивије. У вруће дане искључите све електричне уређаје који вам нису потребни. Ређе гледајте телевизију или ДВД, мање се забављајте с рачунаром и угасите га чим завршите јер рефлектује топлину. Ако је и вече вруће, смањите температуру гашењем светла. Кад је врелина неподношљива, можда ћете морати изабрати између расвете и свежине у стану, или набавити флуоресцентне лампе које производе мање топлине.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.