· · Коментари: 0
ПАПРАТ

СТАН КАО ЗЕЛЕНА ОАЗА: Ево како да унесете СВЕЖИНУ и уједно ОПЛЕМЕНИТЕ свој животни простор

Стан вам није баш велик, али вам се чини да је полумрачан? Имамо предлог како да га учините удобнијим и светлијим. Унесите папрат.

1596977550_Depositphotos_208441870_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Вечно зелена и раскошна, ова биљка је радо виђена у сваком ентеријеру, од пословног до стамбеног. Лако се узгаја, али и даље многи муку муче с њеним растом. Важно је имати на уму да папрат обожава влагу и сенку.

Прочитајте још: Дизајнери кажу: ДНЕВНА СОБА мора бити без ових ствари

Превисоке температуре јој шкодите. Тада постаје сува и смеђа после само неколико дана од избијања младица, јер је нисмо довољно прскали чистом водом, нити смо је редовно заливали. Зато вам доносимо неколико савета како правилно одгајити папрат и тако свој дом претворити у зелену оазу.

Здрава биљка је срећна биљка
Ова тропска биљка вековима се узгаја ван природног станишта. Можете је наћи на полицама било којег грађевинског центра, који су поново почели да се отварају. Има их у разним облицима и величинама, а најбитније је да је биљка коју купујете здрава и јасно зелене боје. 

Листови јој могу досегнути и један метар, што је изузетна декорација у сваком простору. Папрат се пресађује у пролеће, али само ако јој корен у тегли постане превелик. Иначе је довољно да јој с времена на време замените горњи слој земље са свежим.

Прочитајте још: ОВАЈ МАТЕРИЈАЛ ће оплеменити сваки простор, САМО ако се ПРАВИЛНО ИСКОМБИНУЈЕ (ФОТО)

Висока влага и умерена температура - то су основни услови које ћете постићи ако желите да ваша папрат буја и пружи вам осећај здраве, природне средине.

Обавезно је прскајте устајалом водом, сваки дан. Најбоље је ако теглу с папрати поставите изнад тањира с водом, тако да дно теглице увек буде у контакту с њом. Ако се земља пресуши, папрат би требало потопити у воду, а онда пустити да се добро оцеди.

Фото: Депозит

Биљку можете једном недељно истуширати у кади под млазом туша, али пажљиво, да је не бисте оштетили, и потом је оставите да се сама оцеди. Папрат би требало дохрањивати од пролећа до јесени, сваке две до четири недеље.

Прочитајте још: Искористите све капацитете МАЛЕ КУХИЊЕ: Како до идеалног уређења

 

Једном кад схватите потребе своје биљке и она крене да расте, постаће вам омиљени, живи декор. Добро се слаже у близини палми, као и других, великих биљака које ће јој давати преко потребну сенку. Добро је знати и да је папрат једна од мало растиња која успевају у купатилима, јер јој прија влага и мањак светлости, а вама ће донети осећај свежине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.