Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Савети како да негујете Спатифилијум, биљку која женама ДОНОСИ СРЕЋУ

Лепота и бујност чине ову биљку једном од омиљених кућних цветница

1661378764_plant-g68353406b_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Спатифилијум се назива и Мојсијева колевка због облика листова који подсећају на креветац. Цвета неколико пута годишње и лако се одржава код куће.

Прочитајте још: МОЋАН САВЕТ ОЦА ТАДЕЈА: Када ПОСТИМО, сваки дан треба обратити пажњу на веома БИТНУ СТВАР

Такође познат као свемирски љиљан, мирни љиљан, кала или бела застава, а у нашим крајевима га називају и женска срећа. Брига о овој биљци неће вам одузети много времена, иако се, наравно, не могу занемарити њене основне потребе. Мојсијева колевка захтева следеће услове.

1. Подесива температура

Пореклом из тропских крајева Јужне Америке, спатифиљум уопште није отпоран на мраз. Добро расте у затвореном простору на температурама између 15 и 25 степени Целзијуса. Промаје и нагле промене температуре су његови главни непријатељи.

Прочитајте још: Црвена, жута или зелена: Да ли знате која ПАПРИКА је здравија?

2. Влажност

Да би листови и цветови изгледали здраво, биљци је потребна висока влажност. Постоји неколико начина да се постигне жељена клима. На пример, постављање биљке међу друге које јој помажу да формира микроклиму. Друге методе су да се листови попрскају водом два или три пута недељно и, по сувом времену, лонац свакодневно ставите у канту воде и камења. Такође можете користити овлаживач.

3. Индиректно осветљење

Овој биљци је потребно адекватно осветљење, али не и директна сунчева светлост. Они могу пожутити листове или их спалити. Изаберите добро осветљено место тако да биљка добро цвета, а листови остају тамнозелени.

4. Еколошка ђубрива

Прочитајте још: Претворите ДОСАДНУ хаљину на везивање у СЕКСИ одевни комад који ћете обожавати (ВИДЕО)

Овим биљкама су потребна органска ђубрива. Најбоље их је применити у лето или рано пролеће. Прочитајте упутства за употребу на етикети. Увек је боље додати мало мање од онога што је назначено на њему.

5. Пресадите сваке 2 године

Ова биљка захтева пресађивање сваке 2 године за здрав раст. Ако промените лонац, сваки треба да буде најмање 3 центиметра дубљи од претходног. Ово ће помоћи добром развоју корена.

6. Обрезивање

Орезивање је веома важно за Мојсијеву колевку. Слично, чишћење лишћа спречава зачепљење стомата. Ако то не урадите, то је лоше за фотосинтезу. Смеђе или жућкасто лишће је најбоље одсечити. Ако је мрља само на врху, оштећено место одрежите маказама, поштујући облик листа.

Прочитајте још: Како су наше познате ЗВЕЗДЕ линију довеле до савршенства: ДИЈЕТЕ познатих помоћу којих су се ПРЕПОЛОВИЛЕ (ЈЕЛОВНИК)

7. Наводњавање по сезони

За разлику од других биљака, интензитет заливања зависи од доба године. У пролеће, то морате учинити обилно, два до три пута недељно, не дозвољавајући да се земља осуши. Зими, биљци је потребан одмор, па је можете залијевати само када се земља у саксији осуши.

8. Репродукција

Ова врста се размножава дељењем ризома. Потребно им је плодно и добро дренирано тло како корени не би трули. Боље је поделити рано ујутро или поподне, тако да биљке имају довољно светлости.

9. Контрола штеточина

Неке штеточине паразитирају на Мојсијевим колевкама. Постоје микроорганизми који изазивају типичне болести. Често му наносе штету крпељи, беле мушице, паукове гриње и инсекти попут лисних уши. За заштиту користите хемијске или природне инсектициде. Између осталог, неем сапун или потасх сапун. Пестициди за домаћинство са циметом, луком, сирћетом или алкохолом ће такође деловати.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas