Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Saveti kako da negujete Spatifilijum, biljku koja ženama DONOSI SREĆU

Lepota i bujnost čine ovu biljku jednom od omiljenih kućnih cvetnica

1661378764_plant-g68353406b_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Spatifilijum se naziva i Mojsijeva kolevka zbog oblika listova koji podsećaju na krevetac. Cveta nekoliko puta godišnje i lako se održava kod kuće.

Pročitajte još: MOĆAN SAVET OCA TADEJA: Kada POSTIMO, svaki dan treba obratiti pažnju na veoma BITNU STVAR

Takođe poznat kao svemirski ljiljan, mirni ljiljan, kala ili bela zastava, a u našim krajevima ga nazivaju i ženska sreća. Briga o ovoj biljci neće vam oduzeti mnogo vremena, iako se, naravno, ne mogu zanemariti njene osnovne potrebe. Mojsijeva kolevka zahteva sledeće uslove.

1. Podesiva temperatura

Poreklom iz tropskih krajeva Južne Amerike, spatifiljum uopšte nije otporan na mraz. Dobro raste u zatvorenom prostoru na temperaturama između 15 i 25 stepeni Celzijusa. Promaje i nagle promene temperature su njegovi glavni neprijatelji.

Pročitajte još: Crvena, žuta ili zelena: Da li znate koja PAPRIKA je zdravija?

2. Vlažnost

Da bi listovi i cvetovi izgledali zdravo, biljci je potrebna visoka vlažnost. Postoji nekoliko načina da se postigne željena klima. Na primer, postavljanje biljke među druge koje joj pomažu da formira mikroklimu. Druge metode su da se listovi poprskaju vodom dva ili tri puta nedeljno i, po suvom vremenu, lonac svakodnevno stavite u kantu vode i kamenja. Takođe možete koristiti ovlaživač.

3. Indirektno osvetljenje

Ovoj biljci je potrebno adekvatno osvetljenje, ali ne i direktna sunčeva svetlost. Oni mogu požutiti listove ili ih spaliti. Izaberite dobro osvetljeno mesto tako da biljka dobro cveta, a listovi ostaju tamnozeleni.

4. Ekološka đubriva

Pročitajte još: Pretvorite DOSADNU haljinu na vezivanje u SEKSI odevni komad koji ćete obožavati (VIDEO)

Ovim biljkama su potrebna organska đubriva. Najbolje ih je primeniti u leto ili rano proleće. Pročitajte uputstva za upotrebu na etiketi. Uvek je bolje dodati malo manje od onoga što je naznačeno na njemu.

5. Presadite svake 2 godine

Ova biljka zahteva presađivanje svake 2 godine za zdrav rast. Ako promenite lonac, svaki treba da bude najmanje 3 centimetra dublji od prethodnog. Ovo će pomoći dobrom razvoju korena.

6. Obrezivanje

Orezivanje je veoma važno za Mojsijevu kolevku. Slično, čišćenje lišća sprečava začepljenje stomata. Ako to ne uradite, to je loše za fotosintezu. Smeđe ili žućkasto lišće je najbolje odsečiti. Ako je mrlja samo na vrhu, oštećeno mesto odrežite makazama, poštujući oblik lista.

Pročitajte još: Kako su naše poznate ZVEZDE liniju dovele do savršenstva: DIJETE poznatih pomoću kojih su se PREPOLOVILE (JELOVNIK)

7. Navodnjavanje po sezoni

Za razliku od drugih biljaka, intenzitet zalivanja zavisi od doba godine. U proleće, to morate učiniti obilno, dva do tri puta nedeljno, ne dozvoljavajući da se zemlja osuši. Zimi, biljci je potreban odmor, pa je možete zalijevati samo kada se zemlja u saksiji osuši.

8. Reprodukcija

Ova vrsta se razmnožava deljenjem rizoma. Potrebno im je plodno i dobro drenirano tlo kako koreni ne bi truli. Bolje je podeliti rano ujutro ili popodne, tako da biljke imaju dovoljno svetlosti.

9. Kontrola štetočina

Neke štetočine parazitiraju na Mojsijevim kolevkama. Postoje mikroorganizmi koji izazivaju tipične bolesti. Često mu nanose štetu krpelji, bele mušice, paukove grinje i insekti poput lisnih uši. Za zaštitu koristite hemijske ili prirodne insekticide. Između ostalog, neem sapun ili potash sapun. Pesticidi za domaćinstvo sa cimetom, lukom, sirćetom ili alkoholom će takođe delovati.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas