Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИК ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА: Како да веш не бледи приликом прања

Гардероба јарких боја многима је омиљена, али је њено прање изазов пред којим поклекне већина домаћица. Разлог је и више него очигледан - само један погрешан потез и сав веш у машини попримиће нијансу оне једне мајице или чарапе која испушта боју. Како да спречите пуштање боје са обојене гардеробе?

1711878850_shutterstock_373243048.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Прање обојеног веша је попут лутрије - никада не знате како тканина може да одреагује на прашак или течни детерџент, посебно уколико је у питању прво прање. У већини случајева, боја којом је она обојена у веш машини почне да се испира, па су и последице "трагичне" - други веш поприми нијансу овог који испушта боју, а тај који је "главни кривац" за све већ након неколико прања потпуно избледи и може да се баци. Уз помоћ једног једноставног трика губитак боје приликом прања веша може се потпуно избећи, а све што вам је потребно можете пронаћи у својој кухињи.

Како да веш не бледи приликом прања

Трик у који се "куну" врсне домаћице је прилично једноставан и не захтева никакве специјалне издатке, нити уређаје. Све што је потребно јесте да у лавору припремите раствор тако што ћете у 2 литре воде растворити пола шоље соли и трећину шоље сирћета.

Када све састојке сједините и добро промешате, у лавор треба да потопите веш за који сумњате да би могао да пушта боју, и оставите га тако да одстоји око пола сата. Када време прође, ствари је потребно извадити и добро испрати у води све док она не буде потпуно прозирна.

Тек након овога можете бити сигурни да је обојени веш, а нарочито онај коме је то прво прање, спреман за убацивање у веш машину. Експерти препоручују, наравно, да чак и након овога темепература на којој перете веш буде прилагођена етикети са инструкцијама за одржавање одеће, како не би било изненађења.

Раствор соли и сирћета може бити ваш најбољи савезник у домаћинству

Осим што је врло делотворан у спречавању испуштања боје са обојене гардеробе, раствор воде, соли и сирћета у пропорцији која је наведена може послужити за још неколико ствари у домаћинству и заменити скупе (и потенцијално опасне) хемијске производе.

Можете га користити за прање унутрашњости фрижидера, у њега можете потопити кухињске даске за сечење како бисте их темељно опрали, а згодан је и за чишћење сребрног накита. Уколико додате и пар капи маслиновог уља, њиме можете брисати и дрвени намештај.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas