Oglas
· · Komentari: 0

TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Kako da veš ne bledi prilikom pranja

Garderoba jarkih boja mnogima je omiljena, ali je njeno pranje izazov pred kojim poklekne većina domaćica. Razlog je i više nego očigledan - samo jedan pogrešan potez i sav veš u mašini poprimiće nijansu one jedne majice ili čarape koja ispušta boju. Kako da sprečite puštanje boje sa obojene garderobe?

1711878850_shutterstock_373243048.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pranje obojenog veša je poput lutrije - nikada ne znate kako tkanina može da odreaguje na prašak ili tečni deterdžent, posebno ukoliko je u pitanju prvo pranje. U većini slučajeva, boja kojom je ona obojena u veš mašini počne da se ispira, pa su i posledice "tragične" - drugi veš poprimi nijansu ovog koji ispušta boju, a taj koji je "glavni krivac" za sve već nakon nekoliko pranja potpuno izbledi i može da se baci. Uz pomoć jednog jednostavnog trika gubitak boje prilikom pranja veša može se potpuno izbeći, a sve što vam je potrebno možete pronaći u svojoj kuhinji.

Kako da veš ne bledi prilikom pranja

Trik u koji se "kunu" vrsne domaćice je prilično jednostavan i ne zahteva nikakve specijalne izdatke, niti uređaje. Sve što je potrebno jeste da u lavoru pripremite rastvor tako što ćete u 2 litre vode rastvoriti pola šolje soli i trećinu šolje sirćeta.

Kada sve sastojke sjedinite i dobro promešate, u lavor treba da potopite veš za koji sumnjate da bi mogao da pušta boju, i ostavite ga tako da odstoji oko pola sata. Kada vreme prođe, stvari je potrebno izvaditi i dobro isprati u vodi sve dok ona ne bude potpuno prozirna.

Tek nakon ovoga možete biti sigurni da je obojeni veš, a naročito onaj kome je to prvo pranje, spreman za ubacivanje u veš mašinu. Eksperti preporučuju, naravno, da čak i nakon ovoga temeperatura na kojoj perete veš bude prilagođena etiketi sa instrukcijama za održavanje odeće, kako ne bi bilo iznenađenja.

Rastvor soli i sirćeta može biti vaš najbolji saveznik u domaćinstvu

Osim što je vrlo delotvoran u sprečavanju ispuštanja boje sa obojene garderobe, rastvor vode, soli i sirćeta u proporciji koja je navedena može poslužiti za još nekoliko stvari u domaćinstvu i zameniti skupe (i potencijalno opasne) hemijske proizvode.

Možete ga koristiti za pranje unutrašnjosti frižidera, u njega možete potopiti kuhinjske daske za sečenje kako biste ih temeljno oprali, a zgodan je i za čišćenje srebrnog nakita. Ukoliko dodate i par kapi maslinovog ulja, njime možete brisati i drveni nameštaj.

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas