· · Коментари: 0

ЗЕН И МАЈНДФУЛ СТИЛ У УРЕЂЕЊУ ЕНТЕРИЈЕРА: Нађите мир у сваком кутку свог дома

Не морате ићи у Кину или Јапан да бисте достигли зен, нити морате потпуно прилагодити свој животни простор том стилу да бисте у њему могли да се потпуно опустите и досегнете душевни мир

1654768231_vinicius-amnx-amano-17NCG_wOkMY-unsplash.jpg
Пхото:Унспласх

Такође, није неопходно ни да сте будиста, већ да само волите себе и желите да повремено слушате, ослушкујете ваше унутрашње биће. Да будете нежни према њему, негујете га и удовољавате му.

Уколико свој дом, или бар неки његов део, опремите тако да буде у зен и мајндфул стилу (једном од топ 10 трендова за ову годину), нећете се само ви осећати смирено, већ и ваши укућани, а и гости, који ће одмах по уласку препознати позитивну енергију којом ваша кућа одише. Знате о чему причамо, сигурно вам се догодило да кад код неког дођете осетите "добру енергију" тог простора.

Није реч о строгом поштовању фенг шуи концепта, већ о начину уређења ентеријера. 

Можете му приступити и из угла одрживог, еколошки прихватљивог дизајна, или њему сличним формама.

Светло дрво, чисте линије и "плутајуће" површине дају препознатљиви тон зен-животу. Дизајнери ових простора ослањају се на приступ "мање је више", а декор задржава органски и природан имиџ. Нагласак је стављен на свест о томе како ће простор, као и намештај и декор, утицати на емоције и опште благостање. У том смислу, ови изразито персонализовани ентеријери, требало би да подстичу развој најбољих верзија нас самих. Тако техника свесне медитације која је достигла велику популарност широм света, мајндфулнес (свесно обраћање пажње на садашњи тренутак), у загрљају "старијег брата", зен будизма, своје "уземљење" нашла је баш у стиловима уређења ентеријера, о којима говоримо.

Пхото:Унспласх

Детаљи као што су хватачи сунца (кристали у облику сузе који повремено стварају дугине боје када их сунце обасја), мини зен-башта (коју можете и сами направити), собне биљке и миришљави штапићи у декоративним вазицама или фонтаница од камена и дрвета, која "доноси срећу", толико су лепи и ефектни да ће скренути пажњу на себе где год их поставите. Исто тако, велико камење на "тасу", такође од камена, које симболизује општи баланс, одлично се уклапа у собу скандинавског стила, док ће, стилизовано дрво у саксији улепшати дневну собу.

Пхото:Унспласх

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Купатило је синоним за опуштање и спа, па се у њему мањи зен детаљи природно налазе, али нећете погрешити ни ако, у потпуно белом простору, поред каде, међу беле облутке, "засадите" вештачко дрво са светло розе цветовима. Не брините, неће се прљати јер га, након сваког купања, можете једноставно истуширати и на тај начин скинути прашину са њега. Баш као и са ваше, животом ужурбане, душе.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.