Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АЛАРМ

Чак 1500 фотографија детета родитељи "ОКАЧЕ" до његове пете године, а ЕВО ГДЕ МНОГЕ ЗАВРШЕ

У данашње време немогуће је скроловати кроз свој Инстаграм фид а да не видите фотографије деце.

1643635953_infant-g81e8fc9b4_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Родитељи често говоре да су опрезни када објављују фотографије своје деце на мрежи, али то ипак чине. У истраживању које је спровео МцАфее открило је да се 71% родитеља слаже да фотографије могу завршити у погрешним рукама, али генерално већина родитеља се није плашила да ће се то десити њиховој деци.

Забрињавајући подаци

За многе изненађујућ податак каже да родитељ у просеку објави скоро 1.500 фотографија свог детета на интернету пре него што оно напуни пет година. Ово су подаци истраживања које је спроведено међу 2000 родитеља који користе друштвене мреже од стране сајта из Велике Британије Тецх Парент Зоне, који се бави изазовима дигиталног доба.

Прочитајте још: Како да заштитите дете он ОНЛАЈН ЗЛОСТАВЉАЊА? Ове 2 ствари су КЉУЧНЕ

Посебно забрињава када се узме у обзир да нешто више од четвртине родитеља има подешавања на јавни приступ, што значи да свако може да види шта објављују, чак и ако нису пријатељи. Данас није неуобичајено ни да се фотографије деце постављају на Интернет пре него што се роде и то је тренд који прати све већи број будућих родитеља у Србији. Није реткост ни да родитељи праве Инстаграм и Фацебоок налоге своје мале деце.

Фото: Пиксабеј

Иако постоје варијације у погледу учесталости и начина коришћења интернета, проблеми и изазови су слични свуда у свету. Ризици објављивања дечијих фотографија су велики, будући да предатори на Инстаграму вребају налоге родитеља на којима се налазе овакве фотографије.

Слике деце преузете са друштвених мрежа њихових родитеља чине чак 50 одсто материјала који је пронађен на сајтовима педофила у Аустралији. Иако се копиране фотографије саме по себи не би сматрале материјалом за експлоатацију, на тим сајтовима често су праћене коментарима у којима је дете експлицитно представљено као сексуални објекат.

Деца су свесна свега

Друга студија коју је спровео Универзитет у Мичигену показала је да већини деце од 10 до 17 година не смета што њихови родитељи објављују њихове фотографије на Интернету. Али већина каже да им је драже када родитељи траже дозволу. Деца су истакла и да постоје неке ствари које не желе да њихови родитељи објаве.

Студија у Мичигену показала је да су деца веома свесна када њихови родитељи објављују њихове фотографије и могу да виде разлику између позитивног и негативног садржаја који се дели. Неки примери ствари које су деца осећала да су забрањене када је у питању родитељско дељење укључивали су њихове фотографије са партнером, фотографије „свакодневних“ активности и друге приватније тренутке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas