Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТОП НАСИЉУ

Како да заштитите дете он ОНЛАЈН ЗЛОСТАВЉАЊА? Ове 2 ствари су КЉУЧНЕ

Насиље не мора бити само физичко. Онлајн злостављање може бити пођеднако погубно.

1639130856_shutterstock_1906177243.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дајемо вам савете за превенцију онлајн насиља, као и савете како да поступите ако је злостављање већ наступило. 

Заштитите се од сајбер малтретирања

Прве две ставке су кључне у превенцији.

1. Размислите о томе шта објављујете.

Никад се не зна шта ће неко проследити. Ако будете љубазни према другима на мрежи, то ће вам помоћи да будете безбедни. Не делите ништа што би некога могло повредити или осрамотити.

Прочитајте још: "КАКО ЈЕ ЗНАО ГДЕ ЖИВИМ": Девојка попричала са човеком у лифту, а неколико дана касније УСЛЕДИО ЈЕ ШОК! (ФОТО)

Размислите о томе ко види оно што објављујете на мрежи. Потпуни странци? Пријатељи? Пријатељи пријатеља? Подешавања приватности вам омогућавају да контролишете ко шта види.

2. Чувајте своју лозинку у тајности од других.

Чак и они који изгледају као пријатељи могу да одају вашу лозинку или да је користе да вас хакују и добију ваше личне податке. У случају деце, родитељи би обавезно требали да имају лозинку детета.

Фото: Пиксабеј

3. Пријавите малтретирање путем интернета провајдерима услуга.

Овај облик малтретирања постао је толико уобичајен да телефонске услуге и други провајдери услуга такође имају планове за суочавање са злостављањем. Замолите родитеље да позову ваше пружаоце услуга да пријаве малтретирање на мрежи или телефоном како би могли да предузму мере да блокирају ту особу да настави да вас контактира. Можда ћете морати да доставите податке о телефону или е-пошти добављачу услуга.

4. Блокирајте насилника.

Ставите тачку на способност насилника да вас узнемирава на мрежи тако што ћете им блокирати комуникацију са вама. Предузмите следеће кораке да бисте се заштитили:

  • Блокирајте насилника у тренутним порукама и имејлу.
  • Поништите пријатељство и блокирајте особу на својим налозима на друштвеним мрежама и користите подешавања приватности на мрежи како бисте били сигурни да та особа не може поново да вас контактира.
  • Блокирајте телефонски број особе.

5. Разговарајте са одраслом особом којој верујете о свим порукама које добијете или стварима које видите на мрежи због којих сте тужни или уплашени.

Држите родитеље у току. Реците им шта радите на мрежи и са ким то радите. Слушајте шта имају да кажу о томе шта је у реду, а шта није. Они брину о вама и желе да будете сигурни.

Тражите помоћ

1. Разговарајте са школским администраторима.

Пошто је малтретирање тако уобичајено, свака школа има политику за ефикасно и делотворно решавање. Разговарајте са директором школе или школским саветником о ситуацији како би престала што је пре могуће. Биће предузети кораци да се насилник казни или да се успостави медијација за решавање проблема.

Знајте да друга деца у вашој школи имају исти проблем, а правила и протоколи постоје са добрим разлогом.

Ако сте родитељ, договорите састанак са школским администратором уместо да сами покушавате да решите ситуацију.

2. Позовите локалну полицију.

Одређени облици малтретирања могу бити прилично опасни, а неки се чак класификују као злочини. Ако малтретирање које доживљавате укључује један од ових елемената, позовите локалну полицијску управу.

  • Физичко насиље. Малтретирање може довести до стварне физичке повреде. Ако сте забринути да је ваше здравље или живот у опасности, позовите полицију.
  • Ухођење и употреба застрашивања. Ако неко нарушава ваш лични простор и застрашује вас, то је злочин.
  • Претње смрћу или претње насиљем.
  • Дељење потенцијално понижавајућих фотографија или видео снимака без вашег пристанка, укључујући сексуално експлицитне фотографије или видео снимке.
  • Радње или претње у вези са мржњом.

Савет: Ако сте дете које доживљава ову врсту малтретирања у школи, покушајте прво да замолите одраслу особу (као што је наставник, администратор...) за помоћ. Ако се малтретирање дешава ван школе, можда ћете морати директно да позовете полицију или замолите одраслу особу да је позове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas