Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли деца наслеђују вишак килограма од родитеља? Нутрициониста објашњава шта утиче на гојазност

Да ли су метаболички поремећаји наследни? Да ли је могуће искључити утицај генетских фактора?

1695732065_shutterstock_1973518925.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Која је превенција развоја наследних метаболичких поремећаја? На оа питања, као и о комбинацји генетике и животних навика и њиховом утицају на тежину, открива руска нутриционисткиња Олга Петроченко:

"Виталну активност било које ћелије регулишу нервни и ендокрини системи. Али генетски запис информација (генетски код) о природи њене животне активности нема ништа мањи утицај на ћелију.

Чак се и стручњаци често питају да ли су метаболичке карактеристике наследне? Наравно да се преносе. Управо то може објаснити спољашњу сличност блиских рођака, сличност њихових темперамената, а да не спомињемо наследне болести. Гени, који се састоје од протеина и других сложених органских једињења, носе информације које почињу да се "одвијају" након фузије две заметне ћелије.

Од родитеља дете наслеђује не само врсту активности нервног система, већ и врсту регулације метаболизма помоћу ендокриног апарата. На крају крајева, телесна конституција је индивидуална карактеристика тела која се преноси наслеђем.

Примећено је да родитељи са прекомерном тежином често имају децу са прекомерном тежином. Али важно је схватити да манифестација једне или друге наследне особине зависи и од спољашњег окружења. Да би се било која наследна особина остварила, неопходан је спољни подстицај. Пре свега, ово се односи на скривене (потенцијалне) метаболичке поремећаје, који се претварају у независне болести само у присуству неповољних услова који су провоцирајући фактори.

Син мог пријатеља има вишак килограма, скоро од рођења је под надзором лекара, јер је одувек био буцмаст. Преписана му је дијета од пет-шесте године и сада је цела породица прати, иако мама и тата уопште немају вишак килограма. Само да подрже сина. Осим тога, дечак иде на базен и на рвање, имају активну породицу, сваког викенда иду на планинарење, пецање и излете у природу. А вишак килограма је и даље био присутан...

Наследни и спољашњи фактори могу бити повезани на различите начине. Када су наследни генетски дефекти довољно велики, спољашњи фактори играју секундарну улогу. Али такође се дешава да је наследност у почетку добра, али нездрав начин живота практично своди генетску предност на ништа.

Ако говоримо о развоју гојазности код деце, онда са "лошом генетиком" дете развија гојазност већ у првој години живота или у раном детињству. Ако имате среће са наследством, болест се може развити након сталног "интензивног" храњења детета, или као резултат усађивања нездравих навика у исхрани.

Који се практични закључци могу извући из свега наведеног?

Пре свега, генетска предиспозиција уопште није коначна. Постоје многе студије које показују да је исхрану и физичко понашање деце и адолесцената много лакше исправити него у одраслом добу. Што раније дође до интервенције, то ће бити бољи резултат.

Прво, требало би да доследно спроводите програм обуке или, у најмању руку, повећате физичку активност вашег детета. Ово ће сагорети додатне калорије, повећати потрошњу енергије и одржати стечени облик.

Друго, прекомерно ограничење калорија (дијета) је контраиндиковано за децу. На тај начин не само да можете изазвати стрес, већ и негативно утицати како на раст детета, тако и на његову перцепцију "нормалне" исхране.

Такође је веома важно не занемарити образовање о исхрани. Самопраћење, вођење дневника исхране, увођење награда и награда за постигнуте резултате. Највећи ефекат се постиже ако родитељи учествују у свим наведеним мерама заједно са дететом.

Превенција гојазности код детета у великој мери зависи од образовања и свести његових родитеља. Мајка мора да храни бебу и да одреди када је беба сита. Како беба одраста, родитељи треба да му обезбеде правилну исхрану, бирају здраву храну, покушавају да избегавају брзу храну, развијају вештине физичке активности и љубав према спорту.

Већина истраживача се слаже да спортски тренинг не доноси опипљиве резултате ако није комбинован са образовањем о исхрани или променом стереотипа понашања. Али, ипак, фитнес доноси додатне здравствене предности."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas