Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли НОВОРОЂЕНЧЕ може да сања? Погледајте шта значи када се бебе смеју док спавају

Многи родитељи се питају шта значи када се њихова беба смеје у сну

1699026320_Foto-Shutterstock-bebe.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Да ли постоји нешто слађе и спокојније од бебе која се смеје док спава? Овај диван тренутак може се догодити и у првим недељама живота, а многи се питају - зашто се бебе смеју у сну?

Бебин осмех у сну: рефлекс или искрен?

Иако диван, поспани осмех новорођенчета вероватно је резултат невољног рефлекса. "Бебе могу да праве веома изражајна лица током различитих фаза сна. Није неуобичајено да приметите наизглед први осмех бебе док спава", објашњава педијатар Амака Приест. "Занимљиво је да се бебе такође могу мрштити, трзати или сисати усне док спавају."

Ови рефлекси током спавања могу послужити као "вежбање" за бебу, помажући јој да савлада будуће друштвене вештине. "Студије сугеришу да ови покрети могу да ојачају мишиће које ће беба намерно користити да се осмехне и направи друге изразе лица", каже др Приест. Многи родитељи ће такође потврдити да се и њихове бебе смеју када имају гасове или "каке" - можда због олакшања.

Као и одрасли, новорођенчад проводе неко време у РЕМ сну (Рапид Еие Мовемент) – само много више.

Током сна, новорођенче обично пролази кроз 2 фазе сна: активни сан и дубок сан. Сматра се да активна фаза, такође позната као РЕМ фаза, што је скраћеница за брзо кретање очију, настаје интензивном можданомактивношћу. То се дешава око 60-90 минута након што беба заспи, али сан функционише у циклусима, тако да ће се РЕМ фаза такође смењивати са дубоким сном. Међутим, највероватније ћемо видети наше бебе како се смеју, праве гримасу или протежу ноге током РЕМ спавања, пише Мисс7МАМА.

Осмех и плач као средство комуникације

Пошто не могу да причају, осмех и плач су основно средство за комуникацију детета. То је, барем, тачно у првим тренуцима након рођења. Међутим, имајте на уму да су неке студије успеле да докажу да су бебе друштвена бића већ неколико дана или чак сати након рођења. Зато њихови осмеси могу бити одговор на позитивна осећања или умирујуће сензације попут миловања по образу. Пријатни стимуланси, као што су познати гласови, мириси и укуси, такође могу изазвати осмех бебе.

Новорођенчад не сања, али има памћење

А док посматрамо бебу која чврсто спава, често видимо како се смеје, то не мора да значи да сања чак и ако се тако чини. У ствари, то је готово немогуће, јер новорођенче још нема довољно искуства за памћење, нити има способност замишљања, а њен мозак још увек расте да би стекао ове капацитете.

Спавање у првим недељама живота има неке веома специфичне и важне функције које укључују помоћ бебама да развију свој мозак, обрађују информације и консолидују памћење, које почиње да се формира у материци. Ово последње се заправо може доказати посматрањем како бебе могу препознати мајчин или очев глас само неколико сати након рођења.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas