Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БЕБЕ СУ "ДЕТЕКТОРИ БЕСА": Од сада ћете добро размислити пре него што повисите тон

Ново истраживање ће вас натерати да добро размислите пре него што почнете да вичете на свог мужа пред бебом.

1705829889_shutterstock_1576193311.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Студије потврђују да бебе могу да разазнају да ли је одрасла особа склона љутњи и да могу покушати да промене своје понашање како би умириле ту особу.

- Наше истраживање сугерише да ће бебе учинити све што могу да избегну да буду мета беса. У овом младом добу, оне су већ развиле начин да остану безбедне. То је паметан, прилагодљив одговор - објашњава главна ауторка ове студије, Бети Репачоли из Института за учење и мозак Универзитета у Вашингтону.

Ево шта су истраживачи приметили након што су погледали стотине 15-месечне деце у два одвојена експеримента.

За прву, чији су резултати објављени у часопису "Девелопментал Псицхологи", циљ је био да се бебе изложе гневу непознате одрасле особе — некога кога још нису познавали — који ступа у интеракцију са другима и види како ће бебе реаговати.

Све је било једноставно: родитељи су бебу држали у крилу, а наспрам њих непозната особа се играла играчкама. Тада би странац реаговао или неутрално или би био бесан или огорчен.

Када су истраживачи дозволили беби да окрене играчку, приметили су нешто занимљиво. Бебе су ређе желеле да се играју играчком на коју је странац негативно реаговао и није имитирао стил игре. Али када је реакција била неутрална, бебе су се играле са играчком као што је приказано.

Још фасцинантније: Непозната особа се придружила другом кругу игре са истом играчком на коју се наљутио, али су овога пута играли неутрално. Без обзира на то, бебе су и овај пут искључиле ту играчку.

- Као да беба не верује да је странац сада миран. Једном када бебе открију да је неко склон бесу, тешко га је одбацити то. Они прихватају приступ – боље спречити него лечити – неће прихватити, објаснила је ауторка истраживања.

Друга студија, која је објављена у часопису "Инфанци", заснована је на првој. Овог пута експериментатор је направио веома примамљиве играчке за бебе и њима је било дозвољено да се прво играју са њима. Након неког времена непозната особа је затражила да се игра са том играчком. А сада постаје занимљиво: 69 % беба које су биле сведоци беса непознате особе преврнуло је играчку. С друге стране, само 46 одсто беба је делило играчку са странцем чији је приступ раније био неутралан.

- Био сам тако изненађен када сам видео како бебе поклањају играчке - било је као да им се свиђају или праве компромис са одраслом особом", рекао је Репацхоли. "Нису желели да ризикују да се претходно љута одрасла особа поново наљути. Нису то урадили другој одраслој особи која није показала бес."

Морамо бити свесни како реагујемо пред нашим бебама. Како Репацхоли каже: „Наше студије показују да су бебе веома погођене бесом других људи. Важно је да родитељи буду свесни колико је ова емоција моћна за њих.“

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas