· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Дадиља истиче 5 највећих грешака: БЕЗОБРАЗНА деца имају родитеље који не говоре "НЕ"

Малишани данас имају превелик степен контроле над мамом и татом, уместо да буде супротно - тврди Ема Џенер, британска дадиља са дугогодишњим искуством у чувању најмлађих, као и ауторка књиге “Буди смирен родитељ”.

1611309543_Depositphotos_80870676_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Она наводи да је то последица прављења грешака у васпитању и објашњава неке од најчешће уочених.

Прочитајте још: Принципи по којима ДЕТЕ УЧИ ДА ЧИТА: За неколико дана може да савлада ову вештину

- Уколико мајка сипа свом детету млеко у, рецимо, плаву шољу, а оно каже да жели да пије из друге, у већини случајева она ће пожурити да преспе течност. Само да малишан не побесни. И ту прави грешку, показујући да се плаши сопственог детета - тврди Џенерова.

Лоше понашање није "дечије", већ неваспитање

Дадиља сматра да већина родитеља греши када непристојно понашање своје деце правда речима да је то “просто дечје”, јер не мора да буде тако, већ манири, израз поштовања према другима, дарежљивост, однос према кућним пословима се формирају правилним васпитањем.

Прочитајте још: Посебан опрез за родитеље: Не стављајте беби траку на главу док спава

- Није ваљда да мислите како дете није у стању да седи мирно током вечере у ресторану или да рашчисти сто ако му не кажете?! Суштина је да ви подигнете стандарде и дете ће им се прилагодити - каже дадиља.

Подигните стандарде, не удовољавајте им!

Она наводи да је позитивно то што су деца родитељима приоритет, али упозорава да је то данас отишло предалеко, јер одрасли тако занемарују своје потребе и своје ментално здравље.

- Стално виђам маме које изнова и изнова устају из кревета да би удовољиле детету. Или тате које све остављају да би отрчале по пиће за своју жедну ћерку. Рећи им “не” с времена на време није лоше, баш као ни тражити од детета да се само забавља док ви одете у тоалет или припремите ручак - каже Ема.

Прочитајте још: Шта деца треба да знају о новцу? Важна правила за будућност

Ауторка наглашава да уколико одрасли не увиде да греше, деца ће одрасти у саможиве и безобразне особе, а да за то неће бити сама крива, већ управо њихови родитељи који су им увек ишли “низ длаку”, уместо да су их учили да постану самостални и лепо васпитани.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.