Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЕВО ЗБОГ ЧЕГА СУ ЛЕВОРУКИ ЉУДИ ТАКО ПОСЕБНИ: Само 10% светске популације спада у ову групу а по овоме се издвајају

Према науци и различитим истраживањима, леворуки људи су заиста изузетни

1688465839_shutterstock_387427519-levoruka.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Леворуки људи чине око 10% светске популације, а неки од најпознатијих и најпаметнијих људи у историји били су управо леворуки. Давно се ова особина сматрала лошом, а људи су због ње изопштавани из друштва.

Међутим, како су векови пролазили и наука еволуирала, постало је јасно да су они подједнако паметни, ако не и паметнији, у одређеним областима од дешњака.

Истраживање објављено у Америцан Јоурнал оф Псицхологи сугерише да леворуки људи имају предност када је у питању креативност. Студија показује да су они бољи у истраживању различитих креативних и иноватнијих решења за проблем.

Студија коју је спровео Тхе Лефт-Хандерс' Цлуб (про-левичарска група посвец́ена истраживању леворуких) са преко 2.000 леворуких и десноруких учесника открила је да левичаре више привлаче каријере у области уметности, музике, спорта и информационих технологија.

Левичари су у предности у спортовима један на један као што су тенис, бадминтон и бокс. У својој књизи Слагалица леворукости, лингвиста Рик Смитс објашњава да и леворуки и дешњаци обично тренирају против десноруких противника. Дакле, када се десноруки играчи суоче са леворуким противником, они су неспремнији од својих леворуких противника.

Студија из 2019. године показала је да је у боксу 17% бораца и 12,5% бораца леворуки. То је, у поређењу са 10% опште популације леворуких, велики проценат. Студија је такође открила да су ови борци имали више од 50% шансе да победе у борби против дешњака. То значи да су успешнији у борилачким спортовима.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas