· · Коментари: 0
НАВИКЕ

ПЕТ навика МОРАТЕ усадити детету, јер им остају за цео живот

Мислите да сте добар родитељ? Проверите да ли сте наследнику усадили ових пет хигијенских навика.

Depositphotos_9393454_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Деца се не рађају са осећајем одговорности према чистоћи тела, него је задатак родитеља да их науче да је важно да одржавају личну хигијену, како би што мање "купили" вирусе, "зарадили" инфекције и уопште сачували здравље.
Шта је значајно да усвоје?

Прочитајте још: Постоје ТРИ кључне реченице које треба да кажете детету да би постало ГЕНИЈЕ

Да морају што чешће да перу руке

Природно је да малишани о томе не размишљају много, али не и да им се не каже како - пре и после јела треба руке прати... И не само то. Важно је да их оперу чим се врате кући са улице, и то топлом водом и сапуном, да трљају најмање 20 секунди и да их обришу пешкиром или марамицом.

Прање руку је прва и најважнија лекција.

Родитељи морају да им објасне да тако спречавају разне "штеточине" да их нападну. У време вируса било би пожељно да код себе имају и средство за суво прање руку.

Да носић бришу марамицом

Малишани су нехајни, па нос или уопште не чисте или то ураде онако успут, о мајицу. Кијају и кашљу, а не стављају руке на нос и уста. Тако угрожавају и своје и здравље околине. Зато мора да им се предочи да је битно да увек уз себе имају папирнате марамице. Да би то брже усвојили, купите им неке дечје, миришљаве, са лепим радом. И нека знају да после употребе морају да их баце у корпу, а не да их држе у џепу.

Деца најбоље уче од родитеља Фото: Депозитфото

Да се редовно туширају

Објасните им да би свако вече требало да сперу прљавштину коју су покупили током дана, јер тако у кревет одлазе чисти, а сутрадан се буде здравији. Потрудите се да то усвоје без отпора, тако што ћете им допустити да уживају у купању, уз неки леп шампон који су они изабрали или омиљену гумену играчку.

Редовно прање зуба и чист веш су основне хигијенске навике сваког човека.

Да зубе перу ујутру и увече

То што су мали, не значи да не треба да одржавају хигијену зуба и усне дупље, а то се постиже уколико се два пута (или три) "друже" са четкицом и пастом. Најкраће два минута. Тако ће од раних дана усвојити навику да чувају свој осмех и не кваре зубиће.

Прочитајте још: Штитећи децу од кућних послова правите грешку: Истраживање траје 75 година и сасвим је јасно

Да сваког дана мењају веш

Ако као мали усвоје да одржавање хигијене значи да у кревет одлазе чистог веша, то ће им постати природна ствар. Објасните им да је лепше када миришу и они ће то схватити као нешто што би требало да се подразумева, а не као терет.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.