· · Коментари: 0
породица

Планирање потомства - корак по корак

Планирање потомства или проширивање породице не мора да буде стресно, поготово ако се план разради до детаља. Ево како то може да изгледа корак по корак.

1629979308_holding-hands-918990_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Када први пут на памет падну мисли о породици и деци, многе супружнике ухвати паника. Шта је потребно, како да пре свега започну прављење плана за будућност са новим члановима? Зато постоје одређене смернице које кажу да је пре свега најважније знати да се планови мењају, а смернице прилагођавају.

Ипак, неке од њих су константне и треба их испоштовати:

Едукација о родитељству и савети о бебама

Прво и основно правило за све сфере живота у којима се особа може наћи јесте едукација! Што више правих информација човек савлада и усвоји, то ће му лакше бити да превазилази одређене ситуације које га могу задесити. Исто је и са родитељством и бебама уопште. Бебе, иако су врло мале, значе огромну бригу и још већу обавезу, али и невероватну љубав.

Прве информације које треба да се сакупе су оне о трудноћи, развоју и расту плода, исхрани мајке у трудноћи али и о неопходним стварима и опреми за дан када беба стигне.

Затим се прелази на следећу етапу едукације о неговању и здрављу бебе, затим о њеном расту и развоју и свему ономе што може или би требала да учини до одређеног периода.

Важно је научити и знати када су редовне контроле код лекара и шта се тамо ради, као и вакцинација беба како иде по редоследу.

Овом списку потребних истраживања се придружује и учење о васпитању, као и практични савети како се беби може приуштити најлакши развојни пут, без стреса по родитеље или дете.

Све што може да падне на памет када се каже ”Растимо здраво” од трудноће па до одвикавања од пелена или већ поласка у вртић, је оно о чему се треба едуковати у току планирања потомства!

Увек треба добро истражити, а затим и научити све о родитељству, па чак и оно што се не чини баш битно или мислите да већ знате, попут мењања пелена или пресвлачења бебе, јер увек постоји нешто ново и неки трик који то може олакшати.

Поред учења о родитељству, изузетно важно пре и самог планирања потомства је провера сопственог здравља!

Тачка 1 планирања потомства: здравље

Иако се потомство обично планира када су особе у пару или браку и већ се добро познају, здравствена провера треба да буде прва ставка оваквог планирања. Некада је довољно врло мало да се трудноћа не оствари или прекине на самом почетку. При томе узрок не мора да буде ниште озбиљно, већ одређене бактерије које природно постоје у људском организму. Зато је важно пре покушавања зачетка бебе и трудноће, проверити здравствено стање.

Посебна пажња треба да се обрати на могућност постојања: тромбофилије, дијабетеса, повишеног крвног притиска, одређених бактеријских култура..

Физичке препреке зачећа - еректилна дисфункција и остале тегобе

Под здравственим препрекама у планирању потомства се често налазе озбиљнија стања попут еректилне дисфункције код мушкараца или гојазност, стрес, уз горе споменуте “невидљиве” тегобе.

Еректилна дисфункција код мушкараца је озбиљно стање и физичка препрека при зачећу, међутим правилном негом и лечењем, овај проблем се може лечити и излечити.

Гојазност као препрека зачећу није сама по себи узрок, већ последица које оставља праве сметње у зачећу. Најчешће су у питању полицистични јајници, инсулинска резистенција, притисак, већина оних унутрашњих тегоба које отежавају остваривање потомства.

Стрес је велик и чест узрок проблема при зачећу. Он је узрок менталних па и физичких блокада , понекада се и еректилна дисфункција повезује са стресом као и депресијом.

Дакле здравствена провера се не односи само и искључиво на венеричне и преносне болести, већ на проблеме за које се често и не зна да постоје, а могу стварати потешкоће при планирању и остваривању потомства. Ти прегледи су релативно брзи, нису компликовани и свакако им се треба посветити чим планирање породице падне на памет!

Практични савети искусних планера потомства

Неки од практичних савета које су поделили они који су планирање извели добро, а циљ достигли успешно су следећи:

  • Штедња! Пре рада на потомству треба почети штетдети јер када потомство стигне стижу и већи и неочекивани трошкови!
  • Здравље - и за здраво потомство, и за здраву породицу потребан је здрав појединац, што је врло тачно и  једноставно заправо.
  • Планирана трудноћа и уредна трудноћа - Када отпочне период трудноће жена може све што је могла и раније, али требало би мало више да се пази (да не носи тешко, избегава сагињање, терет, труди се да себи угоди). Требало би водити рачуна о исхрани, активностима, изучити врсте и начине порођаја, као и дојења, и истражити све опције.
  • Спавање - ово није део планирања потомства, али је добронамеран савет којим се апелује на будуће родитеље да искорсите сваки моменат за спавање, јер када се породица прошири за новог члана, спавања ће бити врло мало.
  • Све је спремно - ово је већ део плана који се приближио остварењу циља - порођају и здравој беби -  да све буде спремно за најмањег али најважнијег члана породице. Искусни кажу да је најбоље направити списак потрепштина и штиклирати их. Пред порођај све претрести још једном.

Постоји још много ситних ставки које овакав план треба да садржи али ово су неке најважније смернице које се никада не мењају - едукација, здравље и финансије. Неопходне су за добро планирање и лакше сналажење када беба стигне, а остале ствари се могу проучити и придодати накнадно.

Потомство не значи само продужити лозу или једноставно донети децу на овај свет. Имати потомство треба схватити као озбијну мисију јер оно то и јесте. То је допринос наставку живота, то је начин да се утиче и на свет јер кроз своју децу - васпитану, паметну и способну, величанствену каква јесу, може се променити много тога. Пре свега то је највећи дар који човек добија, највећа љубав и срећа коју може да има и за то мора бити спреман и мора дати све од себе да то и сачува!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.