Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Препознајте их: ДЕСТ ЗНАКОВА да је ваше дете изузетно надарено - обратите пажњу на ова питања

Родитељи се труде да током васпитавања деце препознају које снаге, таленте и посебне вештине имају њихови малишани, односно да ли имају неки посебан дар. Иако многи верују да се са таленат добија на рођењу, искуства и наука показују да се је на том дару потребно радити како би се развијао

1682859768_shutterstock_760999171.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

За даровиту децу се сматра да имају развијене интелектуалне, креативне, уметничке и лидерске способности. Постоје одређене особине које маме и тате још у раној вази одрастања могу да препознају, а ево којих 10 сигнала показују да одгајате надарено дете:

1. Напредни развој - Даровита деца често пролазе кроз све кључне развојне прекретнице брже од својих вршњака. На пример, они почињу да говоре раније, а њихов вокабулар убрзо постаје изузетно богат. До две године (или чак раније), таква деца могу изразити прилично сложене мисли и концепте у јасним и сложеним реченицама.

2. Способност да препозна и запамти сценарио који се понавља - Такво дете види и фиксира у свом уму детаље који обично пролазе поред друге деце, посматра и памти за њега кључне информације. Може, на пример, да примети да аутобус у исто време пролази поред куће, или да се сети колико коцкица стане у приколицу играчке камиона.

3. Неукротива радозналост - Надарена деца нису заинтересована само за свет око себе, они су изузетно радознал и желе да примете како и на који начин све око њих функционише. Они воле да сазнају најситније детаље, па често деца са посебним даром постављају родитељима низ питања. То су углавном питања из разних области интересовања, од тога које врсте животиња постоје, до питања како се први хлеб.

4. Омиљена тема за коју сви знају - Даровита деца често бирају за себе неку област знања или предмет интересовања за која су посебно заинтересована. Најчешће причају о тој области, желе више о њој да научће и сазнају. На пример, можда ваш син зна да наброји све називе диносауруса или је посебно заинтересован за моделе и делове аутомобила.

5. Радије комуницира са одраслима или са старијом децом - Надареној деци може да буде тешко да пронађу заједнички језик са вршњацима који имају различите интересовања и нивое способности. Таква деца се често досађују у школи када им је наставни план превише лак и воле да разговарају са одраслима или са старијом децом. Оваква деца могу да покажу и већи ниво зрелости, па су им често теме вршњака досадне.

6. Способност фокусирања и невероватна одлучност - Изузетно су фокусирани на оно што раде и не одустају док не заврше оно што су наумили. Неће их одвући ни ТВ, ни видео игрице, ни цртани филм - све што би одвукло пажњу другој деци, даровите деца игноришу све док су фокусирани на оно што им је важно да ураде.

7. Поседује лидерске квалитете - Због своје ране интелектуалне зрелости и природне способности организовања, надарена деца често постају лидери међу својим вршњацима. Имају више самопоуздања, могу да контролишу своје понашање и често смишљају најефикасније начине за решавање проблема.

8. Рано почињу да чита - Надарена деца често уче да читају веома рано, углавном раније од својих вршњака. Уколико им купите књигу која је везана за тему која их посебно интересује, биће у стању да проведе сате читајући је.

9. Оригинално размишљање - Имају посебан начин анализирања ситуације и често приступају проналаску решења на јединствен, потпуно неочекиван начин за њихов узраст. Они креативно сагледавају свет, због тога имају разне идеје у свакој ситуацији и околности.

10. Није савршен- Не заборавите да је чак и супер надарено дете још увек дете: може погрешити, погрешно схватити нешто, понашати се лоше, а с времена на време може изгубити интересовање за одређене области. Такође, ако је успешан на једном пољу, не мора да значи да ће бити најбољи у свакој области. На пример, може бити математички геније, али мрзи спорт, или талентован музичар, али не воли да чита.

Без обзира који дар има дете, важно је на њега не вршити притисак, већ га пустити да се развија и помоћи му да истакне своје способности,а превазиђе слабости. Свако дете је дар само по себи.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas