· · Komentari: 0

Prepoznajte ih: DEST ZNAKOVA da je vaše dete izuzetno nadareno - obratite pažnju na ova pitanja

Roditelji se trude da tokom vaspitavanja dece prepoznaju koje snage, talente i posebne veštine imaju njihovi mališani, odnosno da li imaju neki poseban dar. Iako mnogi veruju da se sa talenat dobija na rođenju, iskustva i nauka pokazuju da se je na tom daru potrebno raditi kako bi se razvijao

1682859768_shutterstock_760999171.jpg
Foto: Shutterstock

Za darovitu decu se smatra da imaju razvijene intelektualne, kreativne, umetničke i liderske sposobnosti. Postoje određene osobine koje mame i tate još u ranoj vazi odrastanja mogu da prepoznaju, a evo kojih 10 signala pokazuju da odgajate nadareno dete:

1. Napredni razvoj - Darovita deca često prolaze kroz sve ključne razvojne prekretnice brže od svojih vršnjaka. Na primer, oni počinju da govore ranije, a njihov vokabular ubrzo postaje izuzetno bogat. Do dve godine (ili čak ranije), takva deca mogu izraziti prilično složene misli i koncepte u jasnim i složenim rečenicama.

2. Sposobnost da prepozna i zapamti scenario koji se ponavlja - Takvo dete vidi i fiksira u svom umu detalje koji obično prolaze pored druge dece, posmatra i pamti za njega ključne informacije. Može, na primer, da primeti da autobus u isto vreme prolazi pored kuće, ili da se seti koliko kockica stane u prikolicu igračke kamiona.

3. Neukrotiva radoznalost - Nadarena deca nisu zainteresovana samo za svet oko sebe, oni su izuzetno radoznal i žele da primete kako i na koji način sve oko njih funkcioniše. Oni vole da saznaju najsitnije detalje, pa često deca sa posebnim darom postavljaju roditeljima niz pitanja. To su uglavnom pitanja iz raznih oblasti interesovanja, od toga koje vrste životinja postoje, do pitanja kako se prvi hleb.

4. Omiljena tema za koju svi znaju - Darovita deca često biraju za sebe neku oblast znanja ili predmet interesovanja za koja su posebno zainteresovana. Najčešće pričaju o toj oblasti, žele više o njoj da naučće i saznaju. Na primer, možda vaš sin zna da nabroji sve nazive dinosaurusa ili je posebno zainteresovan za modele i delove automobila.

5. Radije komunicira sa odraslima ili sa starijom decom - Nadarenoj deci može da bude teško da pronađu zajednički jezik sa vršnjacima koji imaju različite interesovanja i nivoe sposobnosti. Takva deca se često dosađuju u školi kada im je nastavni plan previše lak i vole da razgovaraju sa odraslima ili sa starijom decom. Ovakva deca mogu da pokažu i veći nivo zrelosti, pa su im često teme vršnjaka dosadne.

6. Sposobnost fokusiranja i neverovatna odlučnost - Izuzetno su fokusirani na ono što rade i ne odustaju dok ne završe ono što su naumili. Neće ih odvući ni TV, ni video igrice, ni crtani film - sve što bi odvuklo pažnju drugoj deci, darovite deca ignorišu sve dok su fokusirani na ono što im je važno da urade.

7. Poseduje liderske kvalitete - Zbog svoje rane intelektualne zrelosti i prirodne sposobnosti organizovanja, nadarena deca često postaju lideri među svojim vršnjacima. Imaju više samopouzdanja, mogu da kontrolišu svoje ponašanje i često smišljaju najefikasnije načine za rešavanje problema.

8. Rano počinju da čita - Nadarena deca često uče da čitaju veoma rano, uglavnom ranije od svojih vršnjaka. Ukoliko im kupite knjigu koja je vezana za temu koja ih posebno interesuje, biće u stanju da provede sate čitajući je.

9. Originalno razmišljanje - Imaju poseban način analiziranja situacije i često pristupaju pronalasku rešenja na jedinstven, potpuno neočekivan način za njihov uzrast. Oni kreativno sagledavaju svet, zbog toga imaju razne ideje u svakoj situaciji i okolnosti.

10. Nije savršen- Ne zaboravite da je čak i super nadareno dete još uvek dete: može pogrešiti, pogrešno shvatiti nešto, ponašati se loše, a s vremena na vreme može izgubiti interesovanje za određene oblasti. Takođe, ako je uspešan na jednom polju, ne mora da znači da će biti najbolji u svakoj oblasti. Na primer, može biti matematički genije, ali mrzi sport, ili talentovan muzičar, ali ne voli da čita.

Bez obzira koji dar ima dete, važno je na njega ne vršiti pritisak, već ga pustiti da se razvija i pomoći mu da istakne svoje sposobnosti,a prevaziđe slabosti. Svako dete je dar samo po sebi.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.