Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
уцење

РОДИТЕЉИ, чули сте за МОНТЕСОРИ СИСТЕМ, али да ли знате ко је његов творац?

Идеје Марије Монтесори данас су веома заступљене у вртићима и школама широм света, скоро 70 година након њене смрти.

1598532631_Depositphotos_332884404_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У последњих 10, највише 20 година можемо чути да се у појединим вртићима, ређе у школама, са децом ради по Монтесори методу. Звучи веома модерно, али и када се прикаже родитељима, нису сви присталице оваквог начина рада. У духу нашег традиционалног друштва, појединци сматрају да он није добар јер су, по њиховим речима, деца превише слободна, а не уче се дисциплини и реду. С друге стране, постоји и велики број родитеља и просветних радника који маштају о томе да се овај приступ раду спроведе кроз све нивое образовања у Србији.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Ове особине поседују ДЕЦА која су врло ПСИХОЛОШКИ ОТПОРНА

Ако је данашњем друштву тешко да прихвати “новије” начине рада, замислите колико су мисли и дела Марије Монтесори, рођене пре скоро 150 година била револуционарна!

Ко је била Марија Монтесори?

Марија Монтесори, била је Италијанка, рођена давне 1871. године. По образовану је била лекар (прва жена која је била примљена на Медицински факултет у то време), педагог и филозоф. Њен професионални пут се одвијао веома спонтано и на свакој тачки она се сусретала са децом.

Осмислила је појам "само-образовања"!

Највећа открића и прве идеје о раду са децом десила су се на одељењу психијатрије, када је желела да помогне деци која су ментално заостала или имају ментални поремећај. Радећи са овом децом Марија остварује такозвано “Прво чудо Монтесори”. Њених чак 8 ученика са скромним способностима постижу изванредне, натпросечне резултате на државном такмичењу читања и писања. 

Прочитајте још: "Драга девојчице у купаћем костиму..." Писмо једне маме постало ХИТ на интернету, а свако се након читања ЗАМИСЛИ

"Помози ми да урадим сам"
Реченица “Помози ми да урадим сам” јасно описује на који начин је она приступала раду са децом. Као велику вредност Марија је препознала развијање радозналости код деце насупрот пуком изношењу информација које дете треба да запамти. Марија Монтесори је сматрала да дете “упија” информације из своје околине, да учи сопственом активношћу и искуствима.

У време када је била на почецима свог рада са децом, у Италији није било дозвољено да жена ради када постане мајка. У годинама када бива веома посвећена раду са децом и сама постаје мајка дечаку Мариу. Оно што је необично је да је да она није била његова примарна породица, већ да је то била једна друга породица коју је она веома често посећивала. Веома дуго Марио није знао да му је Марија права мајка. Када му је било 15 година сели се да живи са њом и постаје њен највећи сарадник, који наставља са њеним радом и након њене смрти.

Постала је позната по свом приступу широм Европе, али и света!

Након својих почетака у раду са децом ометеном у развоју, Марија наставља свој рад отворивши школу за рад са децом без сметњи, просечне и натпросечне интелигенције под називом “Дечија кућа”.

Прочитајте још: ДЕТЕ које расте у кући БЕЗ КЊИГА развија ОПАСНУ НАВИКУ

Фото: Депосит

У ову кућу она доноси пуно материјала и активности за децу, али задржава само оне за које су деца показала интересовање. Тада осмишљава појам “само-образовања” који се односи на то да деца сама себе образују ако се налазе у простору које је осмишљено да стимулише њихов развој. 

Маријина знања и искуства су се брзо ширила. Постала је позната по свом приступу широм Европе, али и света. 1909. године објављује књигу “Научна педагогија” која је у то време преведена на преко 20 језика (у Србији тек 2001.године).

Прочитајте још: Мушкарац који НЕ ПОМАЖЕ жени око кућних послова дао ОБЈАШЊЕЊЕ: Кладимо се да ово нисте очекивали
 
Њен син Марио и она су провели остатак живота промовишући свој програм и давјући подстрек учитељима широм света. Данас је Монтесори метод у раду са децом веома заступљен у образовању и још увек га својим квалитетом није надмашио било који други приступ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas