Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
малишани

Ваше дете је ПРОБИРЉИВО када је реч о ХРАНИ: Како да се изборите са тим

Сви ви који сте више него једном морали да сакријете поврће које ваше дете не воли у његовој омиљеној каши, подигните руке.

1602161881_Depositphotos_213250502_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Незахвалан посао је то родитељство. Спремни сте на све па чак и на овакве тајне мисије како бисте свог малишана натерали да поједе нешто здраво. Бити родитељ избирљивог детета је посебно фрустрирајуће за оне родитеље који сами нису такви, и који у једну руку речено не разумеју како је могу ће дете не воли сво то зеленило на тањиру које они обожавају. Уместо да их сваког дана терате да поједу оно што тврде да не воле, боље је да се фокусирате на отклањање начина на који блокирате њихов начин приласка храни.

Прихватите њихову избирљивост

Ако ваше петогодишње дете одбија да једе одређену врсту рибе, лососа на пример од кад је била довољно стара да вам то каже, можда би требало да испоштујете њену одлуку. У ситуацији када сте на пример у ресторану са пријатељима који такође имају децу и који наручују лососа, не треба инстинктивно да кажете "ох она то неће јести", чак и када знате да је тако. Морате јој пружити прилику да промени начин свог размишљања и понашања без вашег уплитања. Ако на пример, дете и не зна да је у питању лосос и види да друга деца једу без проблема, велике су шансе да ће и оно пробати. Не омогућавајте својим исхитреним реакцијама формирање негативног обрасца. Дакле, прихватите да нешто не желе да једу, али користите прилику да им пружите шансу да се предомисле.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Деца су вам НЕМОГУЋА? Ови трикови ће вам помоћи да смирите њихову АГРЕСИВНОСТ

Не сакривајте поврће у другој храни

Иако се осећате као победник јер сте своје дете "натерали" (без његовог знања) да поједе тај зелениш, заправо тиме не постижете много тога. Едукација деце о томе одакле долази поврће, зашто је здраво за њега и једноставно упознавање деце са тим "страшним" зеленилом, је много ефикаснији приступ. Јер пре или касније нећете му више припремати омиљене каше, или потаж чорбице са мисканим поврћем и месом. Где ћете онда да кријете сво то зеленило? Наставите да га сипате детету на тањир сваки пут када га спремите, а његова радозналост ће неминовно једном превагнути у вашу корист.

Не будите превише попустљиви

Ако ваша породица броји више од три члана заиста је сулудо кувати за сваког од њих посебне оброке. Колико год времена и новца да имате то је заиста бесмислено трошење и бацање хране. Иако је у пракси немогуће постићи да сви све воле, и да мајка направи један ручак који ће одговарати свима. Потребно је да једна ствар буде база а да чланови породице могу да је употпуне оним што воле. Па тако ако ваше дете не воли зелену салату, као прилог уз пилетину може да добије кромпир салату. Такође ако не воли шпагете са црвеним сосом, увек можете њему да понудите бели сос, али не и да њему (или њима) припремате сваки пут засебан оброк.

Прочитајте још: ОСАМ тајни МОНТЕСОРИ васпитања: Најважније је ТРЕЋЕ ПРАВИЛО, да ли га ви примењујете?

Ви сте њихов пример

Деца од вас уче све – како да причају, како да се облаче, како да једу. Дакле ако ви одбијате да једете одређену храну и деца ће себи дати слободу да то раде. Чак и ако нешто категорички не волите, морате смоћи снаге да макар понекад то поједете испред своје деце, да бисте им показали како их храна коју не воле неће "појести". Чак и пасуљ који избегавате јер вас надима и осећате се као балон након само једног тањира, је ништа у поређењу са проблемима са којима могу да се суоче деца у каснијем добу која су од малих ногу избирљива.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas