Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Зашто је важно да ТАТЕ брину о бебама од рођења? Психолози истичу да има много утицаја

Татино присуство је невероватно важно за дететов развој. Погледајте о чему се ради.

1639851586_family-g72ab1670a_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Доказано је да се у прва 4 месеца родитељства код очева јавља раст одређених делова у мозгу. Ова промена утиче и на очеве и на бебе јер, захваљујући очевом присуству, деца уче да се носе са својим емоцијама.

Током првих недеља, беба почиње да учи како да мисли, да замишља, сазнаје о стварима у својој околини. Ово се назива когнитивни развој, а он почиње чим беба отвори очи. Очеви много допринос овоме и зато је од изузетне важности да у бригу о детету буду укључени од самог почетка.

Једна студија спроведена је на Империјал Колеџу у Лондону, Краљевском колеџу и на Оксфорду. Истраживачи су посматрали очеве који се играју са својим тромесечним бебама по три минута на поду, без играчака, а потом их снимали две године касније, док су им родитељи читали књиге.

Прочитајте још: Честа дилема родитеља: Када је право време да дете остане само код куће?

Показало се да бебе које су имале јаку везу са својим очевима постижу одличне успехе и лако препознају боје и облике у односу на ону децу којој очеви нису посвећени.

Читање је, такође, утицало на когнитивни развој детета и подстакло дете да решава проблеме, има бољу пажњу, лакше учи.

Очево присуство, показала је ова студија, утиче повољно и на социјални развој детета.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas