Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто неке жене рађају само СИНОВЕ? Многи верују да је тата "КРИВ", а ево шта је прави разлог

Вероватно сте били у прилици да упознате породице у којима се рађају само дечаци, или оне у којима су само девојчице

1646674820_kids-g0ede0bad7_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Стручњаци су проучавали науку и саставили јасно објашњење зашто неке жене стално рађају бебе истог пола. Зашто неке жене рађају само дечаке или девојчице? То би могло бити, барем делимично, због генетике. Лекари су проценили шта генетски може да утиче на пол бебе.

Сви знамо да X хромозом и Y хромозом одређују да ли ће жена имати девојчицу или дечака. Али, зашто неке жене имају све дечаке, док друге имају све девојчице? Да ли је то случај породичне историје? Постоји ли нешто што трудницама даје повећану шансу да изнова рађају бебу са истим полним хромозомима? Погледаћемо зашто се неке жене питају: „Зашто стално имам девојчице?“ док се други питају зашто стално имају дечаке.

Како полни хромозоми одређују да ли ћете имати девојчицу или дечака

Неке труднице могу веровати да фактори животне средине могу играти улогу у томе какав пол имају бебу, док друге гледају у своје породично стабло. Било да ћете имати бебу први пут или четврти пут, сви заиста знамо да је то ствар науке.

Прочитајте још: "Преварио сам жену да мисли да нам је СИН НЕСТАО – хтео сам да је научим лекцију": Тата направио ХАОС на мрежама својим поступком

Ћелије у нашем телу се састоје од 46 хромозома који су груписани по паровима. Сваки пар има један хромозом од мајке и један од оца. Свака полна ћелија носи половину хромозома. Када је реч о јајним ћелијама мајке, хромозом 23 је увек X. За очеву сперму, хромозом 23 може бити или X или Y.

„Сперматозоида одређује пол бебе у зависности од тога да ли носи X или Y хромозом. X и Y комбинују се да би направили дечака, док XX стварају девојчицу“, каже др Џоел Гатор Варш, педијатар из Јужне Калифорније.

Иако је мушка сперма та која на крају одређује пол бебе, да ли је случајност да неке жене рађају само дечаке, док друге имају само девојчице? Математика и наука имају много тога да кажу о томе!

Математика иза одређивања бебиног пола

Једна студија сугерише да би гледање на породична стабла могло дати увид у то зашто неки парови и даље имају само девојчице или само дечаке. Студија Универзитета у Њукаслу је посматрала породичну историју скоро 1.000 парова како би покушала да дође до дна зашто су неке породице све девојчице или дечаци. Истраживачи су открили да је већа вероватноћа да ће мушкарци имати синове ако имају више браће и већа је вероватноћа да ће имати ћерке ако имају сестре. Али, код жена, вероватноћа да ће имати девојчицу или дечака једноставно није могла да се предвиди.

У извесном смислу, скоро све жене су предиспониране да имају више дечака – на просечан однос полова од 105 дечака према 100 девојчица утиче избор партнера

Док неки истраживачи гледају породична стабла, други гледају на неку једноставну математику када су у питању полни хромозоми и број дечака или број девојчица у породици.

Др Кимберли Лангдон, гинеколог са седиштем у Охају, објаснила је (поједностављену!) математику и науку на наш начин да боље разумемо додељивање пола.

Девојке можда преузимају власт?
 Др Варш каже за породично образовањe: „ Студија из 1998. године, коју је објавила ЈАМА, показала је да се проценат мушкараца наспрам жена смањује. Од 1950. године, у Европи, Канади и САД је забележен значајан пад новорођених мушкарце. Стопе у овој студији су показале да је однос рођених мушкараца наспрам жена ишао од 0,515 у 1950. до 0,513 у 1994.

„Оно што су нас конвенционално учили је да – осим било каквих генетских поремећаја који узрокују рани губитак трудноће који погађају само девојчице или дечаке – увек постоји шанса 50/50 за један или други пол сваки пут. Шанса за девојчицу после три дечака је и даље иста, када је вероватноћа у питању.”

Студија Универзитета Њукасл, објављена у Еволуционој биографији , показала је да је већа вероватноћа да ће мушкарци имати синове ако имају више браће, али је већа вероватноћа да ће имати ћерке ако имају више сестара. То сугерише да још неоткривени ген контролише да ли мушка сперма садржи више X или више Y хромозома, што утиче на пол његове деце. Гледање како сперматозоиди утичу на пол бебе кључно је за откривање зашто неке жене имају само дечаке, а друге само девојчице.

Према Сајенс Фокусу , „У извесном смислу, скоро све жене су предиспониране да имају више дечака – на просечан однос полова од 105 дечака према 100 девојчица утиче избор партнера, који ће имати генетску компоненту. Тако да можемо очекивати генетске ефекте и код жена, иако слабих."

Као што можемо рећи из различитих студија, потребно је више истраживања зашто жене рађају само дечаке или девојчице. Велики део истраживања је фокусиран на мушкарце јер они имају одлучујући хромозом, али се може урадити више студија како би се погледала породична стабла жена да би се видело да ли се може утврдити било који тип узорка.

Како сперма утиче на пол бебе

Ген, објашњава др Лангдон, састоји се од два дела, позната као „алели“, по један наслеђен од сваког родитеља. „Истраживач из Њукасла Кори Гелатли показује да је вероватно да мушкарци носе два различита типа алела, што резултира три могуће комбинације у гену који контролише однос X и Y сперме.

Стога, додаје др Лангдон, мушкарци са првом комбинацијом, познатом као MM, производе више Y сперме и имају више синова. „Други, познат као MF , производи приближно једнак број X и Y сперматозоида, а [мушкарци са комбинацијом MF] имају приближно једнак број синова и кћери. Трећа комбинација, позната као FF, [проузрокује да мушкарци] производе више X сперме и имају више ћерки.

Према др Лангдону, „ген који се преноси од оба родитеља, због чега неки мушкарци имају више синова, а неки више ћерки, може да објасни зашто видимо да је број мушкараца и жена отприлике избалансиран у популацији.“

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas