· · Коментари: 0
СТЕРИЛИТЕТ

Доктор НИКОЛИЋ уверава: Сваки мушкарац може да постане ОТАЦ ако се јави на време

За 40% стерилитета међу паровима "крив" је мушкарац. Проблем је решив ако се почне на време.

1610970550_Depositphotos_140558176_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Доктор Ивица Николић, уролог, узбудио је јавност објашњењем да савремен начин живота изазива стерилитет, о чему можете прочитати ОВДЕ.

Настављамо причу са доктором уз детаљније информације како се лечи мушка неплодност. Шта први, основни тест за процену плодности - спермограм - тачно показује?

Заушке и полне болести
Инфективне болести изазване бактеријама, вирусима, паразитима, узрочници су око два одсто мушког стерилитета. Ту су и сексуално преносиве болести. Често пацијенти спомену да су прележали заушке као дечаци. Ово инфективно обољење практично је искорењено вакцинацијом, а код мушкараца који су је прележали после пубертета, у око 40 одсто случајева изазива стерилитет.

Прочитајте још: ШЕТАЈТЕ се само 30 минута дневно и решите се МНОГИХ болести

- Кад се урологу јави мушкарац и исприча да супруга не може да затрудни, узима се анамнеза, тј. подаци о здравственом стању, да ли је пушач, да ли конзумира алкохол, да ли узима неке лекове и које, којим послом се бави, да ли је гојазан (јер они имају више естрогена, женских полних хормона), колико често имају сексуалне односе, а обавезно се узимају основне лабораторијске анализе и спермограм, као најважнија ставка у почетном испитивању, који показује квалитет сперме за оплодњу - каже доктор.

Спермограм се неколико пута понови.

Спермограм се увек понавља два до три пута током три до шест месеци, да би се реално сагледао.

Решиво Фото: Депозит

- Узроци мушког стерилитета су разноврсни, а већина је излечива - истиче доктор Николић.

Прочитајте још: Расте у Србији, сигурно мислите да је КОРОВ, а права је ИМУНО БОМБА

То могу да буду урођене аномалије, на пример неспуштени тестис, који се оперише у првој години живота. Данас практично ретко може да се нађе мушкарац у трећој деценији живота са овом аномалијом, јер педијатри на контролним систематским прегледима бебе то лако откривају и то се потом успешно хируршки решава.

- Исти је случај и са хипоспадијом, аномалијом отвора уретре која се успешно решава хируршким путем. Узрок стерилитета могу да буду и стечени деформитети урогениталног и других система, као последица повреда или хируршких захвата, на пример при повреди кичме и неких операција у трбуху. Може да дође до поремећаја ејакулације тако да сперма не излази напоље него завршава у бешици.

Прочитајте још: Заборавите БОТОКС! Баците се на ова три витамина

Сваки мушкарац који има само један здрав спермотозоид може да постане отац!
Хемотерапија
Малигна обољења која се лече хемиотерапијом изазивају проблеме у сперматогенези која може да се нормализује тек две до четири године после лечења. Зато се мушкарцима који примају хемиотерапију не саветује да раде на потомству док не прођу бар две године од завршене терапије.

Колико је ефикасно лечење и како изгледа тај процес?

- Асистирана репродукција је унела праву револуцију у лечењу стерилитета разним техникама које су омогућиле да сваки мушкарац који има практично само један здрав сперматозоид може да се оствари као отац. То значи да само они са генетским аномалијама, тј. они чији сперматозоиди нису способни за оплодњу и они који немају сперматозоиде  не могу да имају потомство - објашњава др Николић.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

На крају, мушки стерилитет је код највећег броја пацијената решив, али је потребно јавити се на време урологу који ће предузети све потребне кораке за његово лечење. Важно је напоменути да старењем квалитет сперме опада - то се одражава на репродуктивну способност мушкарца, а носи и ризик за здраво потомство.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.