Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗГРОЖЕНИ: Песма из читанке разбеснела родитеље - сматрају да је садржај НЕПРИМЕРЕН

"МЕНИ, као одраслој особи, није лепо да је прочитам, камоли да је дете, које тек формира мишљење и уверење о себи, околини и свету прочита."

1696876737_79276_citanka-foto-d-dozet_ig.jpg
Фото: Д. Дозет
Oglas

Подигла се бурна расправа на друштвеној мрежи X, бивши Твитер, око песмице у читанци за основце, а она говори о мами и тати, њиховом односу са децом, о томе колико немају времена, док баба - деда сервис дижу у небеса. О чему је, заправо, реч?

Наиме, критичне реченице око којих се данас води расправа на мрежама су следеће:

"Док се онај тата

По кревету грчи

Ту је срећом деда

Да са мном потрчи.

Док нервозној мами

Све на свету смета

Ту је и срећом баба

Да са мном прошета

Бабе су нам сјајне

Вреде нам и деде

Ал тате и маме

Ништа нам не вреде".

Испод обајве постоји велики број коментара попут оних који посматрају на све из угла родитеља који живе и раде у овим модерним временима. Неки од њих су оставили следећа мишљења о овој рецитацији:

- Старији кажу много је лакше гајити унуче него дете. Јер ти као баба и деда не сносиш одговорност толико око васпитања дета. Друго, све обавезе су на родитељима, наравно да су уморни. Кад дођем са посла не знам дал би пре легла или јела или се туширала, а деца са врата желе све - наводи један од родитеља, док је други потпуно сагласан са овом реченицом.

Родитељи који су покушали да размеју рецитацију коментаришу на следећи начин:

- Једино ако је написана као сатира. На пример, моја нема ни бабу, ни деду осим једном годишње на кратко и не би ово схватила као млађе дете никако. Лепо је што се славе деда и баба.

Пљуште осуде

Док има и оних који је апсолутно не разумеју и осуђују.

- Ужасна песмица! Мени, као одраслој особи, није лепо да је прочитам, камоли да је дете, које тек формира мишљење и уверење о себи, околини и свету прочита. Првенствено сто се руши ауторитет родитељима, што никако није добро, а онда и што шаље дупле поруке. Које им не пружају сигурност и за њихов мали домет им говори да нису ни срећни, ни сигурни у њиховој примарној средини (ужој породици). Врло је осетљив тај узраст и стриктно треба водити рачуна како деца формирају уверења. Научити их да једно не искључује друго - наводи један од забринутих родитеља.

Поред тога, да једна љубав не искључује другу, такође, било је коментара који говоре да нема потребе да се неко унизи, у овом случају родитељи, како би се бака и дека "уздигли" и волели, један од таквих је и овај коментар:

- Промашено је да се љубав према бакама и дедовима гради на омаловажавању родитеља. А и, брате, лоша је песма, рима наивна, неко ко мора написати да се тата "по кревету грчи" да нађе риму за "потрчи" не заслужује место у читанци - каже врло кртички настројен родитељ.

Са друге стране, ту су и они који мисле да је то што пише реалност у којој живимо.

- Па, негде сам уверен да ова песмица представља реалност за многу децу. То је на плус страни. Међутим, нисам сигуран да деца могу лако да разумеју овај социјални проблем у том узрасту. На страну то што мислим да и није неко уметничко достигнуће - коментарише један од многих данас.

На то се надовезује коментар да оваква песмица "Није прикладна ни за шта".

Један мама је написала:

- Да моје дете то чита, морала бих озбиљно да поразговарам с њим о томе "шта је писац хтео рећи " и да се баш невешто изразио. Али на пример, да сам ја читала кад сам била у основној сколи, вероватно бих се осећала као последњи дебил, јер сам имала само маму и тату.

Застарела тема

Одређени су целокупну рецитацију посматарали из својих "ципела" и том приликом написали:

- Не знам за друге, мене су родитељи мазили и пазили цео живот тако да ми бабе и деде нису никад биле нека битна фигура у одрастању.

Постоје и мишљења да је све ово застарела тема, попут овог писанија:

- Симпатична песмица, али, архаична. Колико % деце данас живе у домаћинству са бабом и дедом?

Једни осуђују, други се питају, трећи не виде никакав проблем у томе и како кажу много је буке ни око чега:

- Ја мислим да ово чак није ни вредно расправе. Не твој твит него генерално та пренаглашена прича шта је пригодно, а шта није. Дан данас се сећам Драгана Лаковића који пева "лако је пруту да се соколи, тата ме бије, а ја га волим". Цртаће да не коментаришем. А деца била нормалнија 5 пута.

(Телеграф.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas