Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАШТА

Ако нема снега, да ли ће бити ВИСИБАБЕ? И како их пресадити у врт?

Прво пролећно цвеће цвета под снегом, на мразу и сигуран је знак да ће после зиме доћи пролеће.

1609835931_snowdrop-2126309_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Висибабе су баштенско цвеће које може да се гаји и у саксији, али искључиво напољу. Хладноћа им не смета, напротив!

Прочитајте још: Ово су једне од најсмртоноснијих биљака на планети: А једну чувају и породице у Србији (ФОТО)

Висибаба је чаробна
Висибаба је имала кључну улогу у епу о Одисеју. Када је чаробница Кирка морнаре претворила у свиње, а Одисеј све заборавио, када је у шуми нашао висибабе - свега се сетио!

Воли растресито, благо кисело земљиште, богато хранљивим супстанцама. Њено природно станиште је шума, па такво место јој нађите и у врту.

Међутим, висибабу је лакше пронаћи, ископати са бусеном и пребацити у башту, него сачувати је за наредну годину. Размножавају се из луковица, а саде се пошто прецветају и прође период мировања.

Тачније, најбоље је садити их када прецветају и листови почну да вену. Саде се плитко, на дубини највише до 10 сантиметара, Увек се саде у већим групама од најмање 10-15, јер тако стварају најлепши ефекат.

Пронађите сунчано и делимично засењено место, а нека буде у друштву ретког грма или украсног шибља, јер ће је оно штитити током врелог лета.

Прочитајте још: Нега собног биља током зиме: Пет практичних савета

Висибабе мирују од пролећа до јесени, а тада је добро покрити је растреситим тресетом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas