Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧАРОБНА БИЉКА: Од давнина се верује да привлачи срећу, али је морате поставити на право место

Фенг шуи стручњаци сматрају да ова биљка привлачи срећу и благостање

1699890405_foto-Shutterstock-biljka.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

По неким веровањима источњачких учитеља, постоје биљке које доносе више новца укућанима, тачније, привлаче енергију богатства и благостања.

Верује се да присутност биљке новца у просторији позитивно утиче на посао и власнику доноси бољу зараду. Зато су одличан избор за канцеларије, а у неким азијским земљама се чак преноси с колена на колено.

Фенг схуи стручњаци објашњавају да скоро свака лепа, зелена, вибрантна биљка може бити биљка новца јер суштина је у доброј енергију коју она производи. Међутим, једна од најпознатијих биљака које по веровању доносе новац је красула. Јапанско дрво, долар дрво, парац, красула… Називи су за биљку Црассула овата.

Дрво новца или красула потиче из подручја Јужне Африке. Назив је добила по листовима овалног облика који подсећају на кованицу новца, пише страница Бурза биљака. Спада у сукулентне биљке (листови су меснати, складиште воду). Може достићи висину до 3м, мада су такви примерци нешто ређи. Красула цвета током зиме па све до пролећа, ситним белим цветовима.

Земља у којој треба бити посађена је иста као за кактусе и остале сукуленте (40 посто песка 20 посто шумског хумуса, 20 посто земље за цвеће, а остатак ситни шљунак, перлит, ломљена цигла). Као већина сукулената, захтева зимско мировање (од октобра до априла) када биљку треба заливати са што мање воде, 1-2 пута током целе зиме. Температура у том раздобљу не сме да пада испод 0, јер ће се биљка смрзнути, већ је идеална око 10 степени. Уколико биљци не можете пружити ове услове, преко зиме може бити и на топлом.

Тада је заливање нешто чешће. Не захтева велику посуду, али уколико јој осигурамо већу, уз додатну прихрану, красула ће брже напредовати.

Постоји два начина размножавања. Први је да одрежете гранчицу (5-15цм), оставите да се рез осуши 2-3 дана и потом је посадите у мешавину земље и песка (50/50) или чист песак.

Заливање свака 3-4 дана. Битно је да земља није увек натопљена јер ће резнице иструнути. Треба да буду у хладу. Резнице ће пустити корен за непуних месец дана, када их можете посадити засебно у квалитетнију земљу.

 

Постотак оживљених резница је скоро 100 посто. Други начин је размножавање из листа. Лист једноставно треба откинути и положити на земљу. За непуних месец дана, лист ће пустити коренчиће у делу где је био причвршћен за грану. Приликом кидања листа, треба водити рачуна да лист буде цели, односно одломљен уз само стабло.

Овим начином размножавања добијају се младе биљке, али успешност је око 50 посто. Због тога се препоручује прва метода. Према веровању (фенг схуи), биљку треба држати с десне стране улазних врата како бисмо имали више новца. Красуле су погодне за бонсаи.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas