Oglas
· · Komentari: 0

ČAROBNA BILJKA: Od davnina se veruje da privlači sreću, ali je morate postaviti na pravo mesto

Feng šui stručnjaci smatraju da ova biljka privlači sreću i blagostanje

1699890405_foto-Shutterstock-biljka.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Po nekim verovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, tačnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja.

Veruje se da prisutnost biljke novca u prostoriji pozitivno utiče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi s kolena na koleno.

Feng shui stručnjaci objašnjavaju da skoro svaka lepa, zelena, vibrantna biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiju koju ona proizvodi. Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po verovanju donose novac je krasula. Japansko drvo, dolar drvo, parac, krasula… Nazivi su za biljku Crassula ovata.

Drvo novca ili krasula potiče iz područja Južne Afrike. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca, piše stranica Burza biljaka. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primerci nešto ređi. Krasula cveta tokom zime pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima.

Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40 posto peska 20 posto šumskog humusa, 20 posto zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla). Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje (od oktobra do aprila) kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime. Temperatura u tom razdoblju ne sme da pada ispod 0, jer će se biljka smrznuti, već je idealna oko 10 stepeni. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uslove, preko zime može biti i na toplom.

Tada je zalivanje nešto češće. Ne zahteva veliku posudu, ali ukoliko joj osiguramo veću, uz dodatnu prihranu, krasula će brže napredovati.

Postoji dva načina razmnožavanja. Prvi je da odrežete grančicu (5-15cm), ostavite da se rez osuši 2-3 dana i potom je posadite u mešavinu zemlje i peska (50/50) ili čist pesak.

Zalivanje svaka 3-4 dana. Bitno je da zemlja nije uvek natopljena jer će reznice istrunuti. Treba da budu u hladu. Reznice će pustiti koren za nepunih mesec dana, kada ih možete posaditi zasebno u kvalitetniju zemlju.

 

Postotak oživljenih reznica je skoro 100 posto. Drugi način je razmnožavanje iz lista. List jednostavno treba otkinuti i položiti na zemlju. Za nepunih mesec dana, list će pustiti korenčiće u delu gde je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude celi, odnosno odlomljen uz samo stablo.

Ovim načinom razmnožavanja dobijaju se mlade biljke, ali uspešnost je oko 50 posto. Zbog toga se preporučuje prva metoda. Prema verovanju (feng shui), biljku treba držati s desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas