Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Цвеће које привлаћи срећу и цвета само ЗИМИ: Биљка која је СИМБОЛ породичног благостања

Јефтина, прелепа биљка која цвета само зими

1701166750_Foto-Shuttertsock-cvece.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Најлепше јесење и зимско цвец́е су хризантеме, које су симбол срец́е и породичног благостања. Хризантеме су цвец́е које се код нас носи на гробљима, али широм света, а посебно на истоку, хризантеме симболизују цвет који привлачи срец́не околности.

Зато се у јесен сади око сваке куц́е да укуц́анима донесе само радост и весеље. Аустралијанци би блиском члану породице без оклевања поклонили хризантему у знак захвалности и љубави, а у Америци је овај цвет познати симбол радости.

Садња хризантема

Уз овај цвет су могуц́е различите комбинације боја у башти, управо због широког спектра боја које хризантема нуди. Погодне за разне подлоге, захтевале би само изузетно излагање сунчевој светлости и заштиту од ветра (на шта многи заборављају приликом садње).

Када садити хризантеме

Хризантема, како код нас, тако и у иностранству, важи за једно од најлепших јесењих цветова, због чега многи тврде да је хризантеме најбоље садити у мају како би на јесен биле у пуном цвету. Због мноштва боја и разноликости, дизајнери ентеријера препоручују мешање различитих боја хризантема у једном лонцу за шарени ефекат у дому.

Позната је чињеница да хризантеме не треба пресађивати из семена сваке године када желимо да их видимо у нашој башти. Једино на шта треба обратити пажњу приликом куповине прве саднице хризантеме је да нема много изданака са стране, јер ако их има, значи да је биљка стара. Веома су погодне за калемљење и од само једне саднице могу трајати годинама. Важно је да се приликом садње биљка довољно дубоко закопа у земљу и редовно залива.

Познато је да је једини опаснији непријатељ хризантеме ветар, па се саветује да се цвет држи на топлом, затвореном месту и да га често заливате како се биљка не би осушила. Занимљиво је да одрасла биљка може издржати снег. Да би се постигла најбоља плодност овог цвета, саветујемо да сваке године у пролец́е садите коре цветнице у исту саксију у којој је била до тада, а временом, како се цветови размножавају, повец́авате лонац.

Брига о хризантемама

Хризантема уопште није посебно захтеван цвет, иако се на први поглед може чинити да јесте, због изузетног сјаја који доприноси вашој башти. Међутим, ако постоји проблем са биљком, ускоро ц́е вам рец́и о томе: Недовољна влажност ваздуха/претерано влажење листова. Ову појаву ц́ете приметити ако се на листовима појаве браон израслине.

Заливање хризантема

Током цветања саветује се заливање цвета сваки дан, док је исхрана у овој фази непотребна. Пожељно је да се цео лонац напуни водом, док ц́е вишак сигурно сам изац́и кроз отворе на дну лонца. За најуспешније цветање, величину саксије треба измерити на најмање 21 цм, с обзиром да хризантеме нарасту до 20 цм у висину. У завршним фазама цветања, такође се саветује периодично сушење тла како би се дрво очврсло.

Хризантеме најбоље успевају у баштама, али има и оних које су прављене за ентеријер и било би најзгодније држати их одмах поред прозора одакле могу да упијају сунчеву светлост током целог дана. Познато је да цвет може да цвета у октобру и новембру, јер је хризантема пре свега јесења биљка. Након садње, хризантемама ц́е бити потребно 3-6 сунчаних недеља да у потпуности формирају стабљику. Приликом заливања пазите да листови остану суви како бисте спречили појаву лисних уши и црних листова.

У пролец́е пужеви представљају велику опасност за ову биљку јер могу да јој покрију све листове, посебно младе изданке. Док је на истоку хризантема симбол јесени, једноставности и лакоц́е живота, у нашим крајевима се сматра „цветом за мртве“, традиционално је надгробно цвец́е и верује се да уноси мир и спокој душама мртав. У Европи се хризантема назива и „јесења ружа“. Занимљиво је додати и веровање пореклом са истока да једна латица хризантеме у чаши вина може да обезбеди дуг и здрав живот. Из свега наведеног није тешко закључити да су хризантеме симбол дугог и безбрижног живота и један од најмоц́нијих и најлепших симбола оптимизма.

Ако сте у могуц́ности, унесите део њихове позитивне енергије у своју башту, јер не само да ц́е то донети срец́не околности у ваш живот, вец́ ц́е учинити да ваша башта изгледа живахније и шареније. Цвет је првобитно златно-жуте боје, а данас у свету постоје хиљаде различитих врста и боја, од којих свака има своје посебно значење:

Бела хризантема – асоцира на истину, јасноц́у мисли и исправно доношење одлука, па је као таква погодна за предмет који помаже у медитацији

Црвена хризантема је знак љубави и интензивне страсти

Љубичаста хризантема – показује елеганцију и племенитост

Плава хризантема – носи са собом смиреност и инспирацију

Наранџаста хризантема је знак топлине и напретка

Жута хризантема – као најтужнији симбол, носи знак неузврац́ене љубави.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas