Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОЛЕЋЕ

ДЕСЕТ РАЗЛОГА ДА ВОЛИМО ПРОЛЕЋЕ: Улива нови ЖИВОТ и нову НАДУ

Пролеће је доба године када се све у природи мења.

1648537357_woman-gd245b3f29_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy
Oglas

После дугих, мрачних, зимских месеци, пролеће буквално представља дашак свежег ваздуха. Како дани постају све дужи, ноћи све краће и почиње да бива све топлије, природа драматично реагује.

Изађите напоље и уживајте у крешенду птичјег поја, живописним и раздраганим бојама цвећа и добродошлици животињама које нисте видели од прошле године.

Ево десет разлога да изађете и уживате у пролећу − па шта чекате?

1. ПЕСМА ПТИЦА ДОСЕЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ

Пхото:Пиxабаy

Птичја песма досеже врхунац током пролећа, па ово годишње доба представља идеално време за уживање у овој посластици за уши. Песма птица станарица, попут коса, великих сеница, црвендаћа и дроздова певача већ се чује као химна територије којом оне владају. Како се птице селице враћају током целе сезоне, песма постаје све гласнија и разноликија. Али тек крајем пролећа, када се врате све наше певачице, ансамбл је на окупу, а зорни хор у пуном јеку. Нема бољег будилника ако желите рано да устанете.

2. ЖИВОТИЊЕ СЕ БУДЕ

Како температура расте, долази време да се животиње пробуде из зимског сна. Јеж је вероватно најпознатији сисар који хибернира (спава зимски сан), мада се и слепи мишеви и пухови шћућуре током зиме. Телесни процеси се успоравају током зиме, поготово кад су у питању јежеви и слепи мишеви, јер је то једини начин преживљавања када је тешко пронаћи инсекте и бескичмењаке, а енергија се мора сачувати. Са пролећем им је храна поново на располагању, па је време да се пробуде и нешто презалогаје. Поред јежева, слепих мишеве и пухова, веверице и јазавци такође постају активнији кад отопли и самим тим их је лакше уочити. Не заборавимо и водоземце и гмизавце, јер ће и они у ово доба године изаћи из зимског сна, па их вреди мотрити.

3. ДАНИ СУ ДУЖИ

Они који се радују краћим ноћима и дужим данима, сада могу да одахну. 20. марта, била је пролећна равнодневица када Земљина путања око Сунца резултира готово једнаким дужинама дана и ноћи. Након ње, дани постају дужи. Пролећна равнодневница представља астрономски почетак овог годишњег доба, за разлику од 1. марта који се сматра за његов метеоролошки почетак.

4. ЦВЕТА ШУМСКО ДИВЉЕ ЦВЕЋЕ

У ово доба године има толико дивљег цвећа које заслужује вашу пуну пажњу, а ту не мислимо само на упадљиве зумбуле који се јављају касније у сезони, а који су толико спектакуларни да их просто морате приметити! Пођите у најближу шуму и потражите неке од прелепих дивљих цветова који се тамо шепуре. Најбоље је ићи почетком пролећа пре него што лишће на дрвећу заклони светлост. Обратите пажњу на жуту траву, нежне беле анемоне и опори сремуш, као и на класичне и лако препознатљиве лепотице попут домаћих нарциса и јагорчевине.

5. ПРВИ БУМБАРИ И ЛЕПТИРИ ИЗЛАЗЕ

Пхото:Пиxабаy

Нема већег узбуђења него кад угледате првог бумбара или лептира у години. Они нам дају и онај добар предосећај да је лето на вратима. Топли дани маме пчеле матице да изађу из својих подземних скровишта за хибернацију како би зујале у потрази за цвећом које им даје енергију и погодна места за гнежђење. Рани лептири попут лимуновца, дневног пауновца, зорице и шумског пегавца обично привлаче пажњу својим шареним крилима.

6. НАСТУПАЈУ МАРТОВСКИ ЗЕЧЕВИ

Порекло израза „луд као мартовски зец“ постаће вам веома јасно ако имате довољно среће да ухватите европске смеђе зечеве како чудно скакућу и боксују се. То представља својеврсни ритуал удварања, јер се женке бране од пренападних мужјака. Пролеће је идеално време да погледате ову представу, док су ратарске културе још увек довољно ниско на пољима, тако да се ова акција може видети.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

7. ВАЗДУХ ЈЕ ПУН ПРИРОДНИХ КОНФЕТА

Бехар је несумњиво један од најпознатијих весника пролећа. Густо жбуње процветалог цвећа, било на глогу, трњини или плодоносном дрвећу краткотрајног је даха, па је најбоље уживати у њему пре него што нежне беле и ружичасте латице падну на земљу попут природних конфета. Обично повезујемо пролећни бехар са китњастим воћкама попут трешања, али ту такође спадају и шљиве и јабуке. Бехар је знак да се зима повлачи и обећање жетве која ће доћи.

8. ПАРЕ СЕ ЖАБЕ

Није за свакога, али парење жаба једнако је ваљан разлог да волите пролеће као и зумбули и кукавице. Или би бар тако требало да буде: има неке хипнотишуће лепоте у густој маси провидног желеа чије мале црне тачке почињу да се тискају и постају следећа генерација жабица и крастача којима је суђено да напусте рибњак. Тек након што ноћна температура почне да расте, одрасле жабе излазе из зимског сна да би се окупиле у барама ради размножавања. Тада може бити опасно, јер многе страдају прелазећи путеве, а понеко касно захлађење може изазвати катастрофу.

9. ВРАЋАЈУ СЕ СТАРИ ПРИЈАТЕЉИ

Природа је најпрометнија у пролеће, јер се милиони птица селица враћају како би се размножавале током лета. Неке од врста које су прве стигле, иако их можда нећете приметити, су обични звиждак, обична блогуза и брегуница. Нешто касније стиже и весник пролећа – кукавица. За многе је њен препознатљив зов најпознатији звук пролећа. Долазак блиставих ластавица и милозвучних славуја такође не може проћи незапажено.

10. ШЕТЊА ЗА СВА ЧУЛА

Пхото:Пиxабаy

Последњи савет, али никако најмање важан − прошетајте се селом кад сунце излази и почне да греје или у вечерњим сатима кад сунце креће да залази. Није важно куда се шетате, то може бити кривудави сеоски пут или нека шума, само проведите неколико минута упијајући све призоре, звукове и мирисе који се налазе око вас док природа поново оживљава након зимске паузе. Ако се одлучите да одете у шуму, беле висибабе, блистави зумбули или бритки сремуш разгалиће сва ваша чула.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas