· · Коментари: 0
ЛОВ

ХИТЛЕРОВУ БУБУ купују колекционари из само ЈЕДНОГ РАЗЛОГА

Пећинска буба "хитлеров безокац" је под заштитом, али се илегално продаје на црном тржишту.

1603190153_DiscoveryUK.PNG
Фото: Youtube/ screenshot Discovery UK

Пећинске корњаше или тврдокрилце колекционари су некада сакупљали и размењивали као маркице, а неки од њих има Хитлерово име...

Сакупљање тих животињица и трговина њима је данас забрањена, али их размењују и продају на илегалним сајмовима. Тако је и словеначки пећински ендем "хитлеров безокац" (или слепац)често на мети ловокрадица и колекционара.

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

И управо је због колекционара нацистичких меморабилија с временом доспео на листу угрожених животињских врста.

Аустријски колекционар му је дао име Хитлер у част нацистичког вође.
Судбина слична Хитлеру
Бубица и доживљава судбину сличну оној коју је овај злочинац наменио својим жртвама. Лове је, а ухваћена у смртоносну замку не може да побегне осим у смрт.

Открио га је 1933. године словеначки природњак Владимир Кодрич, који га је убрзо продао аустријском колекционару Оскару Шајблу.

Буба нема бркове, нити свастику на крилима...

Овај га је, 1937. године, у част нацистичког диктатора који је у то време дошао на власт у Немачкој, назвао по Адолфу Хитлеру, мада сама буба заправо нема никаквих посебних обележја које би је повезале са једним од највећих злочинаца у историји.

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

Коинциденција са именом Хитлеровог безокца или слепца је у томе што је Хитлер био, заиста, привремено ослепљен гасом пред крај Првог светског рата, октобра 1918. године.

Не личи ни по чему на имењака Фото: Wikipedia

Прочитајте још: САВАНТИ после повреде постају ГЕНИЈАЛЦИ, а да ли то може СВАКИ ЧОВЕК?

Упркос негативној конотацији, научно име тврдокрилца се сачувало до данас, јер таксономска традиција налаже да остаје да важи најстарије употребљено име, по коме је врста препознатљива. Буба ће тако заувек остати "Хитлерова", јер ју је Шајбел први описао под таквим именом.

Краду их из музеја!
Хитлерови безокци често се илегално налазе на берзама, јер су тражени међу сакупљачима фетиша повезаних са Хитлером и Трећим рајхом. Илегално се узимају из пећина, забележене су и крађе из музејских збирки. Сакупљачи су из земаља Европске уније.
Продаје се од 50 евра

- Буба на црном тржишту размене инсеката достиже вредност од 50 до неколико стотина евра и живи у пећинама око Цеља - објаснио је ентомолог др Томи Трилар из словеначког Природњачког музеја.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Познато је да су многи организми названи по проналазачима, зоолозима и ботаничарима. На пример, само по Дарвину је названо 120 организама.

Пауци су добијали имена и по: Анђелини Џоли, Нелсону Мендели,  Џонију Кешу, америчком председнику Бараку Обами, а "своје" бубе, поред Хитлера, имају у Че Гевара, Сигмунд Фројд, Теодор Розевелт, Орсон Велс и Казанова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.