· · Komentari: 0
LOV

HITLEROVU BUBU kupuju kolekcionari iz samo JEDNOG RAZLOGA

Pećinska buba "hitlerov bezokac" je pod zaštitom, ali se ilegalno prodaje na crnom tržištu.

1603190153_DiscoveryUK.PNG
Foto: Youtube/ screenshot Discovery UK

Pećinske kornjaše ili tvrdokrilce kolekcionari su nekada sakupljali i razmenjivali kao markice, a neki od njih ima Hitlerovo ime...

Sakupljanje tih životinjica i trgovina njima je danas zabranjena, ali ih razmenjuju i prodaju na ilegalnim sajmovima. Tako je i slovenački pećinski endem "hitlerov bezokac" (ili slepac)često na meti lovokradica i kolekcionara.

Pročitajte još: Rade Popović, načelnik Beogradske kriminalističke policije, dobio je ZADATAK: Ko je ubio multimilionerku Dragu Mitrićević?

I upravo je zbog kolekcionara nacističkih memorabilija s vremenom dospeo na listu ugroženih životinjskih vrsta.

Austrijski kolekcionar mu je dao ime Hitler u čast nacističkog vođe.
Sudbina slična Hitleru
Bubica i doživljava sudbinu sličnu onoj koju je ovaj zločinac namenio svojim žrtvama. Love je, a uhvaćena u smrtonosnu zamku ne može da pobegne osim u smrt.

Otkrio ga je 1933. godine slovenački prirodnjak Vladimir Kodrič, koji ga je ubrzo prodao austrijskom kolekcionaru Oskaru Šajblu.

Buba nema brkove, niti svastiku na krilima...

Ovaj ga je, 1937. godine, u čast nacističkog diktatora koji je u to vreme došao na vlast u Nemačkoj, nazvao po Adolfu Hitleru, mada sama buba zapravo nema nikakvih posebnih obeležja koje bi je povezale sa jednim od najvećih zločinaca u istoriji.

Pročitajte još: Bio je OMILJEN SRPSKI VLADAR: Despot Stefan je SPAVAO OKOVAN i noću ŠETAO po selu, a razlog se i danas PREPRIČAVA (FOTO)

Koincidencija sa imenom Hitlerovog bezokca ili slepca je u tome što je Hitler bio, zaista, privremeno oslepljen gasom pred kraj Prvog svetskog rata, oktobra 1918. godine.

Ne liči ni po čemu na imenjaka Foto: Wikipedia

Pročitajte još: SAVANTI posle povrede postaju GENIJALCI, a da li to može SVAKI ČOVEK?

Uprkos negativnoj konotaciji, naučno ime tvrdokrilca se sačuvalo do danas, jer taksonomska tradicija nalaže da ostaje da važi najstarije upotrebljeno ime, po kome je vrsta prepoznatljiva. Buba će tako zauvek ostati "Hitlerova", jer ju je Šajbel prvi opisao pod takvim imenom.

Kradu ih iz muzeja!
Hitlerovi bezokci često se ilegalno nalaze na berzama, jer su traženi među sakupljačima fetiša povezanih sa Hitlerom i Trećim rajhom. Ilegalno se uzimaju iz pećina, zabeležene su i krađe iz muzejskih zbirki. Sakupljači su iz zemalja Evropske unije.
Prodaje se od 50 evra

- Buba na crnom tržištu razmene insekata dostiže vrednost od 50 do nekoliko stotina evra i živi u pećinama oko Celja - objasnio je entomolog dr Tomi Trilar iz slovenačkog Prirodnjačkog muzeja.

Pročitajte još: U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

Poznato je da su mnogi organizmi nazvani po pronalazačima, zoolozima i botaničarima. Na primer, samo po Darvinu je nazvano 120 organizama.

Pauci su dobijali imena i po: Anđelini Džoli, Nelsonu Mendeli,  Džoniju Kešu, američkom predsedniku Baraku Obami, a "svoje" bube, pored Hitlera, imaju u Če Gevara, Sigmund Frojd, Teodor Rozevelt, Orson Vels i Kazanova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.