· · Komentari: 0

Jesenja egzotika: Cvet koji će vam krasiti dvorište do zime

Petlova kresta je veoma živopisan cvet koji će vaše dvorište učiniti egzotičnim

1661769629_cockscomb-g25147e4bb_1280.jpg
Foto: Pixabay

Eksplozija boja će trajati do prvih mrazeva. Ukoliko tražite cvet koji će lako opstati i krasiti vaše dvorište do same zime, onda izaberite petlovu krestu.

Kako se neguju petlova kresta?

Ova divna biljka obožava sunce, odlično podnosi sušu i u stanju je da cveta do prvih mrazeva. Čim precveta, skinite uveo deo i ona će se oporaviti i ponovo procvetati.

Pročitajte još: Četiri male sobne biljke koje će ulepšati svaki enterijer, a potrebna im je minimalna nega (FOTO)

Pošto sadrži ceo dijapazon boja, na vama je da izaberete koju boju petlove kreste želite da gajite: žutu, crvenu, narandžastu ili ružičastu. Postoje čak i dvobojne sorte.

Grmolikog je rasta i može da poraste i do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara. Cvetovi traju do 8 nedelja, a čim joj ostranite uveo deo, biljka će ponovo da procveta.

Kada su sadnice posađene u grupi, cvetovi izgledaju kao plamen, zbog čega je ovaj prelepi cvet i dobio ime celosia, što na grčkom znači "goreti".

Postoji nekoliko sorti petlove kreste koje se razlikuju i po boji listova koja pak zavisi od boje cveta. Po nijansi na koju vuče mala biljka, lako se može predvideti koje će boje biti cvet. Na primer, biljka žutog cveta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvene, itd.

Pročitajte još: Domu unosi duh egzotike: Kako se gaji KALATEA?

Najbolje kod ove biljke je to što kada se jednom poseje, dalje se sama uspešno razmnožava, samo je potrebno da je, kada nikne na proleće, rasadite s mesta na kojem je rasla prošle godine. Seje se u rano proleće u martu, najpre u teglicama, a kasnije kada biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. U aprilu se može direktno saditi na otvorenom.

Rasađivanje

Kada cvetovi precvetaju, počinju da gube boju, a u sredini ostaju crne semenke. Skupite ih u širu posudu, stavite je ispod precvetalih cvetova i lagano ih ugnječite prstima tako da seme pada u posudu koju držite ispod.

Iduće godine dočekaće vas eksplozija boja i lepo iznenađenje kada je reč o kombinaciji boja koje zavise od toga koliko ste vrsta petlove kreste imali i kako su uspele međusobno da se ukrste.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.