Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се гаји "биљка новца"? Красулу можете да чувате у саксији, али у посебним условима

Красула или дрво новца је биљка која оплемењује простор у многим домовима

1669900763_shutterstock_1120008677.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Изузетно је декоративна, лако се узгаја и одушевљава меснатим зеленим листовима и разгранатом мини "крошњом". Пошто су лиске красуле у облику новчића, називају је и "дрво новца". У фенг шуију се такође сматра да ова биљка повољно утиче на финансије и обиље у дому. Али како би вам улепшавала кућу и донела благодети, важно је да је негујете на прави начин и са пуно љубави. Откривамо вам све што треба да знате о узгајању и одржавању красуле, биљке новца.

Које је најбоље земљиште за узгој красуле у саксији?

У природи красула расте на пешчаном или каменитом тлу. Симулирајте ово природно окружење коришћењем порозног земљишта, добро дренирајућег и органски богатог за саксије. Можете користити комерцијалну мешавину за биљке за узгој кактуса и сукулената, али ако желите да направите сопствену мешавину за, једноставно помешајте у размери 3:3:1 песак, баштенску земљу и перлита.

Прочитајте још: Овај зачин вам може помоћи да ОРХИДЕЈЕ КОЈЕ СУ КРЕНУЛЕ ДА ВЕНУ ВРАТИТЕ У ЖИВОТ: Врло једноставан и користан трик

Да ли је красули (дрвету новца) потребно ђубриво?

Красуле треба хранити важним нутријентима да би добиле листове светле боје. Храните их од пролећа до јесени растворљивим, избалансираним ђубривом разблаженим до половине препоручене јачине. Не храните се зими, јер ће за то време ваша красула бити у стању сна и одмора.

Колико је красули потребно светлости?

Биљци је потребна јака светлост да би добила живописне боје листова, али пуно Сунца их може спржити. Спречите ово тако што ћете дрво новца ставити у делимичну сенку где може добити довољно јаког светла. Када узгајате красулу на отвореном, пронађите место где може добити доста нежне јутарње светлости и биће заштићена од оштрог поподневног Сунца. Када је у затвореном простору, поставите дрво новца близу прозора где ће добити много јарке, али индиректне светлости.

Прочитајте још: ЗАЛИВАЊЕ БИЉАКА ЗИМИ: Трик уз који ћете знати да су биљке "жедне" - вода мора да се СМАЊИ да не ИСТРУНУ

Колико често треба заливати красулу?

Потребе за заливањем биљака зависиће од услова у вашем подручју. По правилу захтевају ретко заливање. Држите земљу сувом или влажном како бисте спречили развој трулежи корена. Правило је да се горњи слој земље осуши на додир пре следећег заливања. Чешће заливање им је потребно током летњих месеци и високих температура. Зими смањите или потпуно зауставите заливање како бисте спречили смрзавање и одумирање корена. Уколико је земљиште влажно дуже време током хладноће, повећава се ризик од болести биљке. Важно је да листови красуле не буду мокри приликом заливања, јер капљице воде могу изазвати смеђе лишће.

Која је оптимална температура и влажност за гајење биљке красуле?

Биљка красула има различиту зимску отпорност у зависности од врсте. Неке врсте могу толерисати умерене мразеве или високе температуре. Екстремне температуре и висока влажност могу довести до опадања лишћа и одумирања. Дрво новца захтева умерену температуру са ниском влажношћу како би се равномерно развијала.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas