Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БИЉКА КИНЕСКИ ДОЛАР: Верује се да уколико је поседујете, унећете у кућу енергију БОГАТСТВА И БЛАГОСТАЊА

Овакве биљке се у азијским земљама чак преносе као највреднији поклони, са генерације на генерацију

1674129798_shutterstock-biljka-kineski-dolar-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Њу је четрдесетих година прошлог века норвешки мисионар Агнар Еспегрен из Кине донео у Норвешку, а ускоро се проширила и у друге скандинавске земље те Еуропу. Њено латинско име Пилеа долази од грчке речи пилос, а означава предмет направљен од филца.

Биљка кинески долар ( Пилеа пеперомиоидес) је биљка која привлачи енергију богатства и благостања. По неким источњачким веровањима, ова биљка један је од најпознатијих исцелитеља негативне енергије у дому, и то је углавном бујна зелена биљка која доноси не само позитивне вибрације за добро расположење укућана, већ и богатство. Управо се за Кинески долар верује да нарочито привлачи енергију богатства и благостања, те да ће укућанима донети више новца. Зато се овакве биљке у неким азијским земљама чак преносе као највреднији и најдрагоценији поклони из генерације у генерацију.

Прочитајте још: Негујте правилно ДРВО НОВЦА: Ево како се замија негује током зиме

Како се одржава и негује пилеа- кинески долар
Природна клима Пилее је вечито пролеће. Од природе расте на сеновитим местима, али одлично подноси и светла места, заштићена од директног сунца. То је зимзелена зељаста врста која расте у висину од 0.1-0.5 метара, и има жбунасти хабитус. Листови су округли и чине розету. Пилеа је вишегодишња зимзелена перена, окарактерисана као сукулента.

Фото: Схуттерстоцк

Да би вам Пилеа успела и била “као на слици”, потребно је да јој обезбедите доста светла, али никако директног да јој листови не би били спржени. Једном недељно је ротирајте, како би сваки део биљке добио исту количину светлости, и тако ћете јој омогућити пођеднак раст. Иако је собна биљка, Пилеу по лепом времену можете држати напољу. Зими је морате унети у затворен простор, јер температуре испод 10°Ц неће преживети. Она воли хумусна земљишта, влагу, честа заливања за време летњих месеци, али и добро дренирана земљишта, мада се показало да успева и код оних мање брижних и недисциплинованих узгајивача. Зато је најпогодније да ослушкујете вашу биљку, и тако дознате која количина влаге јој је потребна.

Прочитајте још: Трендови у ДИЗАЈНУ ЕНТЕРИЈЕРА ЗА 2023: Поред земљаних тонова, погледајте шта још предлажу дизајнери (ФОТО)

Размножавање пилее је веома једноставно, и врши као и код већине зимзелених биљака. Млади изданци се сасвим лако посаде у другу саксију са влажном земљом. Уколико већ имате ову биљку, можете пробати сами да је размножавате и поклањате својим пријатељима. На тај начин заправо им поклањате биљку која ће очистити њихов дом од негативне енергије и стреса, а притом им донети и многобројне добробити.
Да сумирамо – биљка кинески долар не захтева превише вашег времена и пажње, па је тако лако могу гајити и аматери у цвећарству и баштованству.

Фото: Схуттерстоцк

Биљка кинески долар – Савршена декорација ентеријера

Цвеће је савршен избор када желите да свом дому дате ведрину и осећај породичне сигурности. Кинески долар ће се због специфичног изгледа савршено уклапати у бео, сив, крем или плави ентеријер. У својим млађим данима, због свог минијатурног изгледа ће се савршено уклопити као декорација сточића у дневној или спаваћој соби. Када порасте, може красити вашу башту или терасу својим прелепим зеленим листовима.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas