· · Коментари: 0

Народна веровања везана за ЗУМБУЛ: Један од првих весника пролећа има јаку симболику

Ево корисних савета и занимљивих прича о овом дивном цвету

1678555167_zumbuli.jpg
Фото: А.М.

Овај цвет живописних боја познат је по својој дебљој стабљици и пуно малих цветова око ње. У Европу је још у 16. веку стигао из Азије, где су га даље развијали, па нам отуд данас две врсте – римска и холандска, разноврсних боја, величина, па чак и јачине мириса. Римски има ређе цветове обично беле, ружичасте или модроплаве боје и интензивнијег је мириса. Холандски је онај каквог чешће виђамо код нас, са густо збијеним цветовима у белој, беж, розе, црвеној и љубичастој боји.

Топло место је идеално за њега

Овај цвет јаког и слаткастог мириса тражи заштићено топло место на директном сунцу. Зато саксију са биљком ставите на такво место. Ако је у земљи богатој хранљивим материјама и пропустљивој, дуго ће цветати. Наравно, можете очекивати да ће мирисати опојно где год да га држите, било то у соби или у башти.

У саксији ноћу цвета на хладнијем

Ако сте добили зумбул у саксији, ноћу у време цветања склоните га на мало хладније месту да продужите рок цветања и брзо одсецајте прецветале цвасти. Уколико га држите у кући, не препоручује се да буде у соби у којој највише боравите јер његов снажан мирис у превеликим количинама може изазвати главобољу. Држите га подаље од баш мале деце, којој може изазвати стомачне тегобе јер ако поједу цветић.

Заливајте га на неколико дана

Док расте, зумбул тражи да га обилно заливате, поготово зато што му идеално место захтева велику изложеност сунцу. Најбитније је да га одмах по пресађивању добро залијете и да од тада одржавате заливање на неколико дана.

Ако желите да га имате и догодине...

Најбоље време за садњу зумбула је крајем септембра и почетком октобра. Ако је клима блага, можете га и мало касније засадити

Приликом куповине обратите пажњу на то да ли су луковице зумбула добре за пресађивање, или одаберите садњу семеном.

Садите га у саксији на дубини између 15 и 20 цм како бисте оставите довољно места да се зумбулу развију коренчићи. Зими саксију унесите унутра да цвет не би увенуо од мраза.

Ако га садите први пут, требало би да вам биљка израсте потпуно до пролећа. Стабљику са цветовима можете да одсечете и ставите у вазу, а друге листове не дирајте све док се не сасуше јер је њихова најважнија улога да обезбеде хранљиве материје цвету.

Зумбули се чешће саде у башти, где их можете очекивати у рано пролеће, пре осталих биљака, а највише воле друштво јоргована и хортензије

Шта народ верује да зумбул чини

Легенде кажу да ако носите венац од разнобојних цветова зумбула, добијате храброст да у сваком тренутку говорите истину. Ако пак успете да преврнете унутрашњу страну зумбула, а да га не поцепате, освојићете срце вољене особе.

Народ верује и да ће снажан мирис зумбула вратити хармонију у нарушене односе, а поклања се у знак извињења због основне симболике изведене из изгледа цвета – понизности према цвету који изгледа као обешено звоно.

Симбол трајне љубави

Име „сüмбüл“ у буквалном преводу значи „плаво звоно“, а постоји и дивна прича о још једној симболици – да је изведено од имена грчког пастира Ендимона у кога је била заљубљена богиња Месеца Селена. Наиме, пастир је, захваљујући вечном сну, имао вечну младост, због чега је лепа богиња сваке вечери силазила с неба да га пољуби. Отуд се уз овај цвет везују и мотиви недостижности и мелахнолије.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.