· · Komentari: 0

Narodna verovanja vezana za ZUMBUL: Jedan od prvih vesnika proleća ima jaku simboliku

Evo korisnih saveta i zanimljivih priča o ovom divnom cvetu

1678555167_zumbuli.jpg
Foto: A.M.

Ovaj cvet živopisnih boja poznat je po svojoj debljoj stabljici i puno malih cvetova oko nje. U Evropu je još u 16. veku stigao iz Azije, gde su ga dalje razvijali, pa nam otud danas dve vrste – rimska i holandska, raznovrsnih boja, veličina, pa čak i jačine mirisa. Rimski ima ređe cvetove obično bele, ružičaste ili modroplave boje i intenzivnijeg je mirisa. Holandski je onaj kakvog češće viđamo kod nas, sa gusto zbijenim cvetovima u beloj, bež, roze, crvenoj i ljubičastoj boji.

Toplo mesto je idealno za njega

Ovaj cvet jakog i slatkastog mirisa traži zaštićeno toplo mesto na direktnom suncu. Zato saksiju sa biljkom stavite na takvo mesto. Ako je u zemlji bogatoj hranljivim materijama i propustljivoj, dugo će cvetati. Naravno, možete očekivati da će mirisati opojno gde god da ga držite, bilo to u sobi ili u bašti.

U saksiji noću cveta na hladnijem

Ako ste dobili zumbul u saksiji, noću u vreme cvetanja sklonite ga na malo hladnije mestu da produžite rok cvetanja i brzo odsecajte precvetale cvasti. Ukoliko ga držite u kući, ne preporučuje se da bude u sobi u kojoj najviše boravite jer njegov snažan miris u prevelikim količinama može izazvati glavobolju. Držite ga podalje od baš male dece, kojoj može izazvati stomačne tegobe jer ako pojedu cvetić.

Zalivajte ga na nekoliko dana

Dok raste, zumbul traži da ga obilno zalivate, pogotovo zato što mu idealno mesto zahteva veliku izloženost suncu. Najbitnije je da ga odmah po presađivanju dobro zalijete i da od tada održavate zalivanje na nekoliko dana.

Ako želite da ga imate i dogodine...

Najbolje vreme za sadnju zumbula je krajem septembra i početkom oktobra. Ako je klima blaga, možete ga i malo kasnije zasaditi

Prilikom kupovine obratite pažnju na to da li su lukovice zumbula dobre za presađivanje, ili odaberite sadnju semenom.

Sadite ga u saksiji na dubini između 15 i 20 cm kako biste ostavite dovoljno mesta da se zumbulu razviju korenčići. Zimi saksiju unesite unutra da cvet ne bi uvenuo od mraza.

Ako ga sadite prvi put, trebalo bi da vam biljka izraste potpuno do proleća. Stabljiku sa cvetovima možete da odsečete i stavite u vazu, a druge listove ne dirajte sve dok se ne sasuše jer je njihova najvažnija uloga da obezbede hranljive materije cvetu.

Zumbuli se češće sade u bašti, gde ih možete očekivati u rano proleće, pre ostalih biljaka, a najviše vole društvo jorgovana i hortenzije

Šta narod veruje da zumbul čini

Legende kažu da ako nosite venac od raznobojnih cvetova zumbula, dobijate hrabrost da u svakom trenutku govorite istinu. Ako pak uspete da prevrnete unutrašnju stranu zumbula, a da ga ne pocepate, osvojićete srce voljene osobe.

Narod veruje i da će snažan miris zumbula vratiti harmoniju u narušene odnose, a poklanja se u znak izvinjenja zbog osnovne simbolike izvedene iz izgleda cveta – poniznosti prema cvetu koji izgleda kao obešeno zvono.

Simbol trajne ljubavi

Ime „sümbül“ u bukvalnom prevodu znači „plavo zvono“, a postoji i divna priča o još jednoj simbolici – da je izvedeno od imena grčkog pastira Endimona u koga je bila zaljubljena boginja Meseca Selena. Naime, pastir je, zahvaljujući večnom snu, imao večnu mladost, zbog čega je lepa boginja svake večeri silazila s neba da ga poljubi. Otud se uz ovaj cvet vezuju i motivi nedostižnosti i melahnolije.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.