· · Коментари: 0
ЛУКОВИЦЕ

Нигде земље, а ЗУМБУЛ цвета и мирише. Магија? Не, ово је ТАЈНА

Још се зима није "заукала", а у цвећарама можете да купите пролећне луковице које увелико цветају. Како је то могуће?

1609853195_zumbul.jpg
Фото: А. М.

То је право умеће баштована да ужива у цвећу кад год пожели, а не само када је сезона. Други мисле да је превремено цветање биљака њихово малтретирања. Ево о чему је реч.

Прочитаје још: Баштован Срђан саветује: Спасите симбол празника и за наредну годину

Реч је о "хлађеним луковицама" које се почетком јесени ставе у замрзивач који превари биљку. Наиме, биљка мисли да је почела зима и када се, после месец дана изваде, спремне су да се пробуде. Ово раде стручњаци и убацују луковице у специјалне замрзиваче.

Ипак, морате бити свесни да величина биљке и цвета неће бити раскошна као код луковице која расте у земљи, а поготово не као оне које су у башти.

тек је почела зима, а весници пролећа су будни Фото: А. М.

На тај начин се добија луковица спремна да расте. То се најчешће ради са луковицама зумбула.

Када прецветају...
Да би ове ликовице преживеле следећу годину морате их посадити у земљу, да се нахране.

Прочитајте још: Пробајте нешто другачије: И званично ово је НАЈРУЖНИЈА собна биљка

Ове луковице могу да се посаде и уз правилну негу ће брзо кренути листови, а онда и цвет. Међутим, много је занимљивије гајити их у стакленој вази. Наиме, треба набавити вазу која има сужење на врху, како би луковица остала сува. Вода се сипа и стално додаје само до корена, док горњи део остаје сув.

Ако немате овакву вазу, узмите било какву и на дно убаците шљунак. ставите вату натопљену водом и спустите луковицу. Веома брзо ће пустити коренчиће. Редовно досипајте мало воде и квасите само вату.

Прочитајте још: БИЉКЕ вам не успевају: Ови знакови указују на то да их ПРЕВИШЕ ЗАЛИВАТЕ

Овакав начин гајења луковица је одличан за школску децу, јер могу да сваког дана гледају како се развија коренов систем и прате напредак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.