Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Назив је добила по Енглезу, а гаји се као украсна биљка: Да ли сте чули за ВОШТАНИ ЦВЕТ? (ФОТО)

Због свог воштаног изгледа у народу је попримила назив воштани цвет.

1618912407_flower-574848_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Хоја или воштани цвет је вишегодишња биљка из истоименог рода Хоyа, а често се узгаја као собна биљка. 

Прочитајте још: Азалеја - предивно цвеће које расте у очаравајућим бојама (ФОТО)

Због свог воштаног изгледа у народу је попримила назив воштани цвет. Воштани цвет карактеристичан је по звездастим белим цветовима са црвеном средином. У природи расте дуж друге биљке, што је уобичајно за "пењачице".

Ова блистава лепотица само је једна од 250 различитих врста у породици, и то је она од које вец́ина вртлара започиње.

Назив добила по Енглезу
Назив је добила по Енглезу Томасу Хоју, главном баштовану војводе Нортамберленда у Сион Хаусу, крајем 18. века.

Прочитајте још: Ових 5 биљака могу да красе терасе целог пролећа и лета

Светлост је кључ цветања

Хоје расту у филтрираној светлости по избору, и иако ц́е добро успевати у сенци, нец́е цветати ако им се не пружи довољно светлости. Најбоље је јутарње сунце или благо светло јер их вруц́е летње сунце може спалити. Мразне и хладне нежне хоје добро се држе у затвореном на осветљеном месту.

Нахраните их: Светлост је велики кључ цветања, али храњење помаже. Дајте им пола снаге фолијарног ђубрива сваке две недеље током лета. Током лета заливајте у врло вруц́им или сувим условима, али зими не заливајте.

Прочитаје још: Знате ли како да очистите ЈАБУКЕ од пестицида? Ово је НАЈБОЉИ начин!

Заливајте их прихраном за собне биљке, а најбоље је да потопите љуску од јаја у мало овде и након недељу дана стајања на собној температури, искористите ту воду.

Савет Доносите биљке у саксији у затвореном кад су у цвету како бисте уживали у цветању, али немојте их брати. Цветови сваке године цветају на истом чвору пупољка, па ако их пресечете, заувек ц́ете изгубити тај цветни чвор.

Гаји се као украсна биљка. Није позната по лековитости, а не припада ни крмном биљу јер је отровна за стоку.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas