Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Naziv je dobila po Englezu, a gaji se kao ukrasna biljka: Da li ste čuli za VOŠTANI CVET? (FOTO)

Zbog svog voštanog izgleda u narodu je poprimila naziv voštani cvet.

1618912407_flower-574848_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Hoja ili voštani cvet je višegodišnja biljka iz istoimenog roda Hoya, a često se uzgaja kao sobna biljka. 

Pročitajte još: Azaleja - predivno cveće koje raste u očaravajućim bojama (FOTO)

Zbog svog voštanog izgleda u narodu je poprimila naziv voštani cvet. Voštani cvet karakterističan je po zvezdastim belim cvetovima sa crvenom sredinom. U prirodi raste duž druge biljke, što je uobičajno za "penjačice".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pamela (@pottersjungle)

Ova blistava lepotica samo je jedna od 250 različitih vrsta u porodici, i to je ona od koje većina vrtlara započinje.

Naziv dobila po Englezu
Naziv je dobila po Englezu Tomasu Hoju, glavnom baštovanu vojvode Nortamberlenda u Sion Hausu, krajem 18. veka.

Pročitajte još: Ovih 5 biljaka mogu da krase terase celog proleća i leta

Svetlost je ključ cvetanja

Hoje rastu u filtriranoj svetlosti po izboru, i iako će dobro uspevati u senci, neće cvetati ako im se ne pruži dovoljno svetlosti. Najbolje je jutarnje sunce ili blago svetlo jer ih vruće letnje sunce može spaliti. Mrazne i hladne nežne hoje dobro se drže u zatvorenom na osvetljenom mestu.

Nahranite ih: Svetlost je veliki ključ cvetanja, ali hranjenje pomaže. Dajte im pola snage folijarnog đubriva svake dve nedelje tokom leta. Tokom leta zalivajte u vrlo vrućim ili suvim uslovima, ali zimi ne zalivajte.

Pročitaje još: Znate li kako da očistite JABUKE od pesticida? Ovo je NAJBOLJI način!

Zalivajte ih prihranom za sobne biljke, a najbolje je da potopite ljusku od jaja u malo ovde i nakon nedelju dana stajanja na sobnoj temperaturi, iskoristite tu vodu.

Savet Donosite biljke u saksiji u zatvorenom kad su u cvetu kako biste uživali u cvetanju, ali nemojte ih brati. Cvetovi svake godine cvetaju na istom čvoru pupoljka, pa ako ih presečete, zauvek ćete izgubiti taj cvetni čvor.

Gaji se kao ukrasna biljka. Nije poznata po lekovitosti, a ne pripada ni krmnom bilju jer je otrovna za stoku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas