Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАШТА

Не експериментишите са егзотичним биљкама, послушајте савете старих СЛОВЕНА и засадите у ВРТУ ових 9 које ће БУЈАТИ

Стари Словени живели су у складу са природом од које су добијали храну и лекове, а и данас стручњаци сматрају да треба садити биљке које су аутохтоне и одувек познате у нашем поднебљу.

Hrast.jpg
Храст је доминантно дрво Фото: Пиксабеј
Oglas

Многи баштовани-аматери у свом врту воле да саде егзотичне биљке, за које још није познато како су прилагођени нашем поднебљу. Такође, набављају и медитеранске саднице којима посвећују много пажње и бриге са слабим резултатима.

Прочитајте још: Досадиле су вам ПЕТУНИЈЕ? Ево предлога - украсите балкон лепотицама које зраче ОПТИМИЗМОМ

Стари Словени су веровали да храст не треба сећи и да грану треба унети за Божић. На кров куће су стављали чуваркућу и перунику, јер су их штити од грома. Стари су веровали да близу куће никада не треба садити багрем пошто је његово старо име нерод.

Шљиву смо донели из постојбине Фото: Пиксабеј

Храст

Симбол дуговечности је храст лужњак који доминира где год да се засади и то је најлепши украс који двориште може да добије. Храст развија лепу крошњу и даје “дебео” хлад.

Дрво храста и ораха треба да има свака башта.

Орах

Плодови ораха су део сваког славља, од њега се прави уље и даје добар хлад.

Бреза

Словени су од брезе правили метле, а кором се лечили и палили је за Ивањдан. Бреза је најпоузданији показатељ да ли је окружење загађено и не подноси смог.

Кора брезе је лековита Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Пре него што узмите лопату у шаке, направите ПЛАН

Липа умирује.

Липа

Чај од липе умирује, липов угаљ пречишћава воду и пчелама даје добру пашу. Липа се сади са стране, никада изнад гарнитуре за седење.

Врба

Врбовим гранчицама се на Младенце, Лазареву суботу и Цвети, ударају деца речима “расти као врба”. Кора врбе је лековита, а уколико сте близу воде - обавезно је засадите.

Орах је део славља Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Ружа је краљица цвећа, а од ње једноставно можете направити СИРУП који спречава разне болести

Глог

Најмоћније средство против вампира и демона је глог. Од бобица се праве се џемови, чај, сок... Идеалан је за живу ограду, а приликом сађења треба додати креч у садну рупу.

Глог штити, дрен лечи.

Дрен

Здрав као дрен - стара је пословица. Први цвета у пролеће, а плодове даје у јесен. Дреном се куће ките за Ђурђевдан јер је симбол здравља, а за Богојављење се даје деци да поједу дренов цвет да би били, отпорна на болести.

Липа умирује Фото: А. М.
Домаћинска кућа има јабуку и шљиву у врту.

Јабука

Јабука је омиљено зимско воће, а у пролеће се не једе пре Петровдана. Нема свадбе без јабуке. Домаћа сорта петровача има бујно округло стабло и плод сазрева у јулу и права је штета је посадити је.

Прочитајте још: На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА

Шљива

Шљиву су Срби гајили и у постојбини и од тада се чува пожегача, најквалитетнија сорта за сушење, а покожица садржи највалитетнија етарска уља.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas