Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Веровање СТАРИХ Словена: Ако вам неко поклони ову биљку, одмах је избаците из куће

Представљамо вам биљке које су наши стари сматрали лошим и за које су веровали да предвиђају несрећу

1707308390_Ftoo-Shutterstock-orah.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Још од старих Словена преносе се веровања о лошем, односно позитивном дејству појединих врста дрвећа, попут оног да се храст не сече и да се за Божиц́ уноси грана, преносе Новости.

На кров куће ставља се чуваркућа или, пак, перуника, јер штити од грома. Близу куће се не сади багрем, јер му је старо име било нерод. Такође, багрем не треба калемити.

Уколико је неко дрво исечено јер се осушило, или је корење почело да уништава темеље куће, можда је време да се преобликује двориште и да се предност да биљкама које су поштовали наши преци.

Орах у дворишту доноси несрећу и смрт. Орахово дрво није добро у близини куће, како због жила, тако и због сенке која пада на кућу.

Није добро седети у хладовини ораховог дрвета. Орах и дудови на окућници – овде су сви укућани изумрли.

Прво треба засадити дрвеће и жбуње, а онда и цветнице.

Храст лужњак је најлепши украс који двориште може да има, јер је крошња лепо разграната и прави “дебео” хлад. Прија му близина воде, а ово свето дрво симбол је дуговечности.

Липа је за Словене била свето дрво, јер су цветови лековити. Липа пчелама даје добру пашу, а медовина је била главни извор сласти за Словене. Липов угаљ пречишћава воду. Међутим, липа се сади са стране, близу, али не и изнад гарнитуре за седење.

Врба је у време када су кажњавана деца називана “мирко”, а врбовим гранчицама се на Младенце, Лазареву суботу и Цвети, ударају деца речима “расти као врба”. Кора врбе је лековита за прехладу.

Глог је лековит за срчана обољења, а уједно и најмоћније средство против вампира и демона. Ово је жилав, листопадни жбун који може да буде бео, црн или црвен, а бобице се беру када сазру и праве се џемови, чај, сок… Идеалан је да се обликује и као жива ограда, а приликом сађења треба додати креч у садну рупу.

Дрен први цвета у пролеће, а зреле плодове даје у јесен. Дреном се куће ките за Ђурђевдан јер је симбол здравља, а за Богојављење се даје деци да поједу дренов цвет да би били, отпорна на болести.

Јабука је омиљено воће, не једу се пре Петровдана и важан су свадбени детаљ. Срби су одувек калемили јабуке, а ко то није радио, није смео да их сече. Домаћа сорта петровача има бујно округло стабло и плод сазрева у јулу. Саднице коштају 200 динара.

Шљиву су Срби гајили и у постојбини и од тада је сачувана најквалитетнија сорта за сушење, пожегача. Покожица садржи најквалитетнија етарска уља.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas