Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОЈА БАШТА

Ово цвеће РАСКОШНО ЦВЕТА у ЈУНУ! Вашу башту претвориће у РАЈСКИ ВРТ!

Ово цвеће цвета баш у јуну и вашу башту претвара у најлепши призор на ком ће вам позавидети сви пролазници

1622457118_cvece-dan-i-noc.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/СНОВИ, КУЋА, ДОМ
Oglas

Хемерокалис, у народу познат као Лажни љиљан

Биљка која заиста воли сунце је Хемерокалис ,,Стела де Оро”. Она се може узгајати у више зона (3-9).

Предности Хемерокалиса су:

– дуго цвета, у периоду од маја до јула

– поново ће процветати
– прилагођава се различитим условима
– има живописно златно-жуто цвеће које оживи било који простор у ком се налази

Једини недостатак је што је овај цвет превише заступљен. Не дозволите да вас то одврати од узгоја уколико га до сада нисте узгајали.

Кинески божур

Кинески божур просто обожава сунце. Сви смо сагласни да су његови мирисни, велики, двоструки цветови дивни, али посебна вредност је у томе што је кинески божур једна од вишегодишњих трајница, пише крстарица.

Међутим, он има једну ману – не воли да се помера. Ако баш морате да га пресађујете потрудите се да то буде на јесен када улази у стање мировања.

Салвија – украсна жалфија

Постоје бројне вишегодишње салвије које цветају у јуну укључујући и Блуе Хилл, који расте у зонама 4 од 8 изложен сунцу.

Главна предност узгоја салвија је управо то што их је лако гајити. Са друге стране неким људима се не допада мирис листа, али то је субјективна ствар.

Тамнољубичасти украсни лук

Постоји неколико врста украсних цветајућих лукова које цветају у различито доба године.
Међутим, постоји једна посебна врста са врло тамнољубичастим цветовима – Алиум атропурпуреум, која цвета управо у јуну.

Овај украсни цветајући лук цвета сваке године (током дугог низа година) попут трајница. Потребно је само да га изложите великој количини сунца и узгајате у зонама 4 до 8.

Будући да различите врсте цветају у различито време највише их воле они који траже цвеће које дуго цвета. Напољу можете ставити цветајући лук на било које празно место у вашој башти, било да вам је потребан за пролеће, лето или јесен. Велики недостатак ове украсне биљке је што је отровна.

Лаванда

Лаванда је заправо жбун, али је баштовани често третирају као вишегодишње цвеће.
Енглеска лаванда је једна од тврђих врста (зоне 5 до 8). Узгајајте је на месту које је изложено целодневном сунцу.

Чак су и невртлари упознати са најбољом карактеристиком лаванде – мирисом њених листова који се суше и могу да се кувају. Ипак, лаванда има и лоше особине, а најгора је што је нетолерантна на земљу која не исушује добро. Узгој ове медитеранске биљке у таквом тлу често доводи до труљења корена. Увођењем лаванде у башту или на балкон, уносите мирис Медитерана у свој дом.

Златна лизимахија

Биљка позната под именом Александар је једна од оних које јако воле сунце и зоне 4 до 8.
Има разнолике листове који показују зелену и ружичасту боју када се први пут појаве. Ипак, разочаравајуће је то што ова дивна биљка не задржава дуго. Када биљка цвета у јуну, листићи су јој зелени и бели.

Монарда – познатија као индијска коприва

Монарда се само увуче у јунско цвеће и процвета крајем месеца. Узгајајте је на месту изложеном сунцу до делимичне сенке. Ако одлучите да је узгајате на целодневном сунцу будите посебно пажљиви и добро је заливајте, јер воли благо влажно тло.

Предности монарде су:

– можете користити њене листове да зачините салату
– од осушених листова можете направити чај
– користите га као балзам за убод пчела

Лоша ствар је што има тенденцију да се на листовима нађу прашкасте плесни.

Розе хајдучка трава

Ова биљка се традиционално користила за лек нарочито за зарастање рана. Данас се узгаја углавном као украсна биљка. Код нас је најзаступљенија бела хајдучка трава, али она може бити и са жутим, ружичастим и црвеним цвећем.

Хајдучку траву треба садити на подручју са целодневним сунцем, у зонама од 3 до 8. Хајдучка трава је отпорна на сушу и хладноћу, па тако представља идеалног становника ваше баште. Развија се и шири преко корена, тако да треба имати у виду могућност да омета друго биље које сте посадили или да вам наруши планирани распоред у башти.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas