· · Коментари: 0
ОТПОРНЕ БИЉКЕ

Пет биљака које воле ЛОШЕ ТЛО: Баштовани тврде да их ништа не може уништити! (ФОТО)

Ако сте увек мислили да је ваше двориште превише суво, сеновито или да је земљиште превише песковито да бисте држали цвеће, имамо решење, тајна је у избору врсте!

1623229677_Depositphotos_300256748_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит

Уз савете стручњака одабрали смо 5 најотпорнијих биљака које ће успевати и у најтежим условима.

Са овим биљкама које је тешко убити, а које су лако доступне у расадницима и баштенским центрима, нема разлога да вас сув простор са слабом осветљеношћу спречи у стварању дворишта из маште.

Ајуга и седум праве одличне "природне тепихе" . Осим што изгледа величанствено, на тај начин чувају тло од корова.

Пузавица ивица (Ајуга)

Место: сеновити део дворишта.

Ако ваше двориште нема пуно сунца током дана, тешко је пронаћи атрактивне биљке које ће успевати на том месту, али то није случај са овом пузавицом.

Биљка која воли хлад је у врху листе:. „Ова подлога за гушење корова сјајан је избор ако желите да додате боју и смањите одржавање у осенченим деловима свог дворишта. У пролеће нуди преслатке класове плаво-љубичастог цвећа, затим простирку од густог лишћа остатак баштенске сезоне “, поручују из расадника. 

Прочитајте још: Пет НАЈБОЉИХ ЦВЕТОВА који држе бубе подаље од ваше баште! (ФОТО)

Осим тога, ајуга се враћа сваке године, тако да је можете једном садити и уживати у њој годинама.

Пустињска ружа

Место: део баштице који је склон суши.

Будући да њено дебло складишти воду, не морате је наводњавати - чак и у време суше - кажу стручњаци. Било да је садите у дворишту или у саксији, упарите ову цветну биљку са кактусима или класичним шиљастим сукулентима за башту, који ће преживети и најтоплије лето. Садите пустињску ружу као једногодишњу биљку на северу или је третирајте као вишегодишњу у регионима без мраза.

Жедњаци (седум)

Место: сеновити део дворишта.

Чак и у јеку лета, ову биљку ретко кад треба заливати. Постоји више врста седума и доста разликују, од оних ниског раста, до седума са високим стабљикама, идеални су за комбиновање у баштици.

У расадницима постоје и плочице седума („живи тепих“ направљен од мањих биљака седума). Да бисте плочицу седума пресадили у баштицу све што је потребно је да је спустите на растресито земљиште, добро залијете за почетак и то је све.

Армериа (приморски каранфил), Дијантус

Место: део са песковитим тлом.

Ако сте срећник, па имате двориште које није ни сеновито ни суво, још увек се можете наћи пред трећом уобичајеном вртларском дилемом: песковито земљиште.

- Слатка и шармантна, ова преслатка мала трајница има снопове травнатог лишћа и цветова у облику кугле у нијансама црвене, розе и беле током целог пролећа - објашњава баштован. 

Назив приморски каранфил је добила по томе што сјајно успева у приморским областима, где осим песковитог тла, може да поднесе и ударе ветра и соли.

Прочитајте још: ЛУБЕНИЦА и КРАСТАВАЦ у једној биљци: За калемљење су вам потребни само жилет и штипаљка! (ВИДЕО)

Све ово важи и за дијантус, односно каранфил.

Лептирова трава

Место: песковито тло.

Баштован предлаже садњу лептир траве. Пореклом из Северне Америке, млечна биљка природно расте готово свуда, вешта је у преживљавању не само песковитог тла, већ и различитих временских услова. Уведите ову допадљиву биљку без проблема у своју башту и немојте се изненадити ако украде представу својим живописним цвећем у пратњи лептира.
 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ   

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.