Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈЛЕПШЕ БАЛКОНСКО ЦВЕЋЕ: Бакопа воли сунчана места, а цвета до првих мразева

Деликатно пастелно цвеће и фино текстурирано лишће бакопe побијају њену отпорну природу. Најчешће се узгаја као једногодишња биљка, ова расцветана пузавица пружа летњу боју уз врло мало труда

1655220544_profimedia-0351258208.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Без обзира да ли се користи као каскадни акценат у висећој корпи или као покривач земље у пејзажу, бацопа се добро комбинује са другим биљкама и практично је безбрижна, што је чини разноврсним избором за кућне баштоване.

Основне информације

Генерално се узгаја као једногодишња биљка. Воли пуно сунца до делимичне сенке.

Време цветања: Од тренутка садње до мраза. Бакопа је осетљива на екстремне врућине и можда неће тако добро цветати током најтоплијег дела лета. Новије сорте се узгајају због отпорности на топлоту.

Прочитајте још: 6 разлога зашто биљке воле ЦИМЕТ: Моћан савезник кућних и баштенских биљака

Префињено цвеће величине новчића има жуто око, са латицама пастелних нијанси беле, ружичасте, плаве или лаванде. Мали листови су заобљени са назубљеним ивицама, појављују се у зеленим, златним или шареним бојама.

Савети за садњу

Садите напољу средином касног пролећа након што прође сва опасност од мраза. Биљке бакопе расту на сунчаном до благо засенченом месту. Биљке ће најбоље цветати на пуном сунцу.

Нега

Веома се отпорне и не захтевају посебну негу. Биљке се могу лагано орезати ако прерасту саксију.

Оптимална пХ вредност земљишта је 5,6 до 5,9. За саксије  користите висококвалитетно земљиште за саксије за све намене које добро дренира.

Биљке одржавајте равномерно влажним, али немојте претерано заливати. За разлику од већине биљака, бакопа не вене када је изложена суши; уместо тога, цвеће и пупољци ће опасти. Потребно је неколико недеља да се биљке опораве и поставе нове пупољке. САВЕТ: Поставите са другом биљком која вене, као што је колеус, вербена или петунија, што ће послужити као индикатор када је земља превише сува.

Идеје за дизајн

Бацопа се најбоље користи као „разливајући“ елемент у саксији или као покривач земље у пејзажу. Користи се као ивица пута, у масовним засадима, висећим корпама, прозорским кутијама и усправним саксијама.

Прочитајте још: Три "УРАДИ САМ" опције домаће прихране за биљке: Дајте им РАСТВОР сваке 2-3 недеље и гледајте како лудују

Упарите са сребром:

Пастелне нијансе цвећа бакопа добро се комбинују са биљкама са сребрним лишћем. Ставите поред зечијих ушију за елегантан додир.

Пратеће биљке:

Бацопа се добро комбинује са многим другим једногодишњим биљкама. Пратеће биљке укључују:

  • Петунија
  • Калибрахоа
  • Вербена
  • Бегонија
  • Геранијум
  • Лобелија

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas