· · Коментари: 0
САВЕТИ

Пролећно ОРЕЗИВАЊЕ ВОЋКИ: Ево када, како и зашто је ово неопходно

Током раног пролећа прави баштовани планирају да узгајају много укусног, лепог и необичног

1678474144_shutterstock_.jpg
Фото: Shutterstock

Свака приватна башта је потпуно јединствена, без обзира на коју страну гледате: оријентација на кардиналне тачке, тло, водоснабдевање, депресију или брдо, сенчење, оптерећење ветром. Али најважнија ствар овде је власник. Ко је сам свој господар и нико му не наређује. Он сам одлучује шта и како ће расти и мучи се са својим одлукама.

Прочитајте још: Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало

Са санитарним обрезивањем, све је јасно: сломљено је, осушено или замрзнуто - потребно је да га исечете. Али са формирањем теже. Када га једном започнете, не можете одустати - прескуп је. Дрво које је остало без сталног обликовања одмах се опасује и јури у све озбиљне невоље, растући нове изданке у разним правцима гроздовима и метлама. Дакле, са формирањем постоје две прихватљиве опције – или да се почне или да се не почне.

О чему водити рачуна?
Приликом одсецања болесне гране, корисно је погледати рез: дрво може бити оштећено изнутра гљивицом или ларви, на пример, стакленом витрином за јабуке, штеточином која је веома карактеристична за средњу траку

Дрво, није лоше, под одговарајућим условима (локација, земљиште, заливање, довољно осветљења) само ће се формирати. Почеће да доноси плодове када дође време и, растући годишње, повећаће принос до стања „лонца, не кувајте!”, Компликујући живот власника само вишком усева.

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

Обликовање је дуготрајно, захтева рад неколико пута у сезони, а за његово довршавање потребно је знање и вештине. 

Шта треба узети у обзир приликом орезивања воћа у пролеће?

1. Свако орезивање, било санитарно или корективно, мора се обавити оштрим алатом. Само у овом случају, дрво ће моћи квалитативно да затвори рану од инфекције, брзо изграђујући ваљак за кору. Ваљак за краве формира камбијум - зелени слој између коре и дрвета. Због тога, приликом обрезивања грана, препоручљиво је обрезати резну контуру клерикалним ножем - тако ће раст ићи активније.

2. Приликом резидбе не би требало да буде пањева без пупољака. Део гране без пупољка ће умријети и послужити као извор инфекције. Сечење гране треба извршити што ближе стаблу или основи друге гране, дуж спољне ивице прилива коре.

3. Чак и најкардиналнија резидба не би требало да смањи запремину круне за више од 30% ако дрво даје плодове. Боље је то радити у фазама.

Прочитајте још: Спречите БРЗО НАКУПЉАЊЕ ПРАШИНЕ У ДОМУ: Направите спреј од састојака које већ имате у кући (РЕЦЕПТ)

4. Приликом резидбе потребно је одржавати просторну равнотежу: ако је велика грана одсечена на једној страни, потребно је пропорционално смањити број грана на другој.

5. Без обзира колико желите да ограничите запремину круне, ни у ком случају не смете да уклањате све или већину младог раста. Ауксини (хормони раста) се производе само на врховима изданака.

6. У два или чак три корака пилајте дебеле гране да не бисте откинули део дрвета са кором – такве ране веома слабо зарастају и често стварају трулеж и удубљења.

7. Што је стабло слабији, то би требало да буде мање резидбе.

Прочитајте још: Сјајан ТРИК: Ево како да вам се макароне и пиринач не залепе током кувања

8. Гране које расту под углом мањим од 30 ° у односу на дебло морају бити исечене - обично се болно одвајају, хватајући кору и део дрвета.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.