· · Коментари: 0
ЦВЕЋАРСТВО

Решиле смо - овог ЛЕТА цвеће ће ПРЕЖИВЕТИ врућине! Ево и МАЛИХ ТАЈНИ великих мајстора

Иако уложимо много труда и љубави, чини се да никада цвеће не може да нам преживи вреле летње дане.

1593727293_terasa.jpg
Фото: Pixabay

Колико воде је потребно нашим биљкама, када је превише, а када премало воде током летњих врућина? Ово је најчешће питање које постављамо баштованима када желимо савете у жељи да наше биљке преживе до јесени.

Превише воде убија кисеоник непходан корену, премало воде суши целу биљку

Прочитајте још: Може да се догоди да УГИНЕ: ОВУ ствар не смете НИКАДА урадити сукуленту!

Фото: Youtube/ screenshot Garden Answer

Цвећари и баштовани добро су упознати са захтевима биљака по питању количине воде, која им је неопходна. Са друге стране, свесни су и чињенице да биљке, осим тога што могу пресушити услед мале количине воде, исто тако могу угинути  и због превише заливања.

Превише воде убија корен

Током лета чешћи проблем са биљкама је недостатак воде због јаког сунца и дуготрајних сушних периода.

Иако ређе, биљке могу имати вишак воде, посебно оне у посудама. Уколико вода дуже стоји у посуди, корен неће имати довољно кисеоника и једноставно може одумрети.

Прочитајте још: Не бацајте старе ФАРМЕРКЕ, удахните им нови живот У БАШТИ (ВИДЕО)

Уколико након јаке кише или превише заливања вода стоји у тацни и биљка је након неколико сати не упије, свакако је требамо испразнити.

Фото: Pixabay

Заливање током летње жеге

Приликом заливања цвећа водом из водовода, она треба да одстоји неко време како би из ње излапео хлор који је штетан за биљке.

Одстајала вода није хладна попут оне из водовода па биљке угрејане од вреле летње жеге неће доживети температурни шок, који се негативно одражава на развој цветова и плодова, али и на раст целе биљке.

Кад одлазимо на годишњи одмор, морамо припазити да биљке имају довољно воде па ћемо некога морати замолити да се брине о њима. Наравно, постоји могућност да помоћу цеви и цевчица, али и програматора биљкама осигурамо редован доток воде.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.