Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сакупљање СЕМЕНА: Како сакупљати и чувати семенке од ваших БАШТЕНСКИХ БИЉАКА

Сакупљање семена из сопствене баште за сетву следеће сезоне је најекономичнији начин да повећате цвеће и биљке у вашем дворишту

1657814028_flower-gc1b296343_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Повећање цветова и биљака у вашој башти из сопственог богатства је један од најекономичнијих начина да повећате залиху биљака. До краја лета у јесен, многе главице семена ће бити спремне за сакупљање, а узгајање биљака из семена сакупљеног из сопствене баште један је од аспеката баштованства који највише вреди, као и одржива идеја баште.

Прочитајте још: Љубичасте биљке које су прелепе и ретке, а могу оплеменити ваше двориште (ФОТО/ВИДЕО)

Уз цвеће, можете покушати да сакупите семе и бобице са дрвећа, жбуња, поврћа и биља у различито доба године. Размена семена са пријатељима и комшијама је диван начин да поделите биљке и цвеће и испуните своје баште бојама.

Размножавање биљака из семена је и економично и задовољавајуће да видите младе биљке које сте створили и неговали и гледали како расту и додају се вашем баштенском "фонду". Слично као и биљке и цвеће, семе долази у свим облицима и величинама – као махуне, шишарке, бобице, маце, капсуле, ораси, крилато семе или експлодирајуће главице семена – и потребно им је пажљиво руковање и сортирање.

Ако берете семе сунцокрета или семе парадајза, семе је прилично велико и лако се пребројава и сортира појединачно, док је семе мака много мање и долази из махуне. Мораћете да будете опрезни – махуне или главице семена можда неће изгледати спремне, али можете бити сигурни да ће семе искочити и раширити се врло лако. Сакупљањем семена можете населити неке нове делове ваше баште специфичним цвећем које волите. Уз сакупљање семена, можете дозволити и да се многе једногодишње и двогодишње биљке самостално посеју природно.

КАДА ЈЕ НАЈБОЉЕ ВРЕМЕ ЗА САКУПЉАЊЕ СЕМЕНА?

Најбоље време за сакупљање семена ће се разликовати у зависности од зоне отпорности у којој живите, али и од специфичног цвета или биљке са које планирате да сакупљате семе. Семе је обично зрело око два месеца након што биљке процветају, што ће се стога разликовати у зависности од времена цветања одређене биљке. Бићете заузети сакупљањем семена многих једногодишњих, двогодишњих и вишегодишњих биљака у касно лето и јесен. 

Оставите неколико главица семена као храну за птице као део ваших идеја за башту дивљих животиња. Такође ћете помоћи дивљим животињама тако што ћете сакупљати семе јер су многе биљке које се лако размножавају из семена, као што су лисичарке, сунцокрет и аквилегија, одличне биљке за опрашиваче – тако да ће већи узгој донети корист свима.

КАКО САКУПЉАТЕ ДОБРО СЕМЕ?

Требало би да покушате да сакупите семе само са здравих биљака, јер ћете тако обезбедити да и произведено семе буде доброг квалитета. Како цвеће вене, семе почиње да се формира тамо где је био центар цвета. Постепено ће се сушити – морате их оставити док не буду потпуно суви и хрскави.

Ако желите да репродукујете одређене биљке, онда сакупљајте семе од биљака врсте уместо од хибрида. Хибриди које су резултат унакрсног опрашивања две различите биљке – можда се неће „остварити“ из семена. Другим речима, саднице се могу разликовати од матичне биљке. Ако сте прилично опуштени у погледу резултата, наравно, онда сакупите семе са било ког цвећа које волите, све док је снажно. Главице семена су обично зреле и спремне за сакупљање када почну да постају смеђе. Проверите да ли су главе семена промениле из зелене у браон и да ли су се лако отвориле. Нежно куцните руком по главици цвећа и ако семе лако пада, време је за сакупљање семена. Такође можете протрести главе семена и видети да ли звецкају.

КАКО ЧУВАТЕ СЕМЕ?
Чувајте семе у папирним или фолијским ковертама  - не у пластичним. Ако су семенке мале, користите левак да их ставите у коверте. Не заборавите да означите сваки пакет са именом биљке и датумом бербе. Чувајте пакете на хладном и сувом месту. Непропусна посуда на дну фрижидера је идеална.

КОЛИКО ДУГО СЕМЕ ТРЕБА ДА БУДЕ СУВО ПРЕ САДЊЕ?
Нека семена се могу осушити и чувати до следећег пролећа, или неколико година пре него што се посаде. Друге је најбоље сејати одмах јер најбоље клијају ако су свеже.  Подижите своје семе у посудама за саднице или директно у башти. Одржавајте их влажним, јер семе треба да апсорбује 40-60 процената своје тежине у води да би почело клијање, и посадите их када се њихови листови развију у припремљено земљиште. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas