Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трик за "подмлађивање" љубичица: Све што вам је потребно већ имате код куће

Испробајте трик који је многима помогао

1713518668_Foto-Shuttrestock-ljubicice.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ако имате љубичице које трају годинама, а због старости су почеле да заостају у расту, можете да их подмладите. Управо су пролећни месеци право време за тако нешто.

Љубичицу извадите из саксије, скалпелом одрежите биљку од корена, одстраните суве петељке и суво лишће, па скалпелом лагано саструже дебло биљке.

У саксију сипајте нову земљу, у њу утисните стабло љубичице, лагано притисните супстрат и умерено залијте. Затим преко саксије ставите провидну кесу и оставите је да стоји на умереном сунцу. За 3 до 4 недеље биљка би требало да има нови корен, преноси најзена.рс.

Размножавање из листа

Засеците лист љубичице под углом од 45 степени. У саксију ставите земљу и залијте је одстајалом водом, па направите малу рупу у земљи и у њу ставите припремљен лист афричке љубичице. Уколико имате хормон раста, пре него што ћете спустити љубичицу у земљу засечени део спустите у хормон раста.

Преко саксије навуците пластичну провидну кесу, па саксију ставите на светло и топло место које није директно на сунцу. Заливајте биљку повремено, само када приметите да се површински слој земље осушио. За заливање увек користите одстајалу воду.

Да би се развила из листа, љубичици је потребно око 21 дан. Док се не појаве листићи, не скидајте кесу са саксије.

Најважнији савети за негу

Љубичица не воли ни превише, али ни премало воде. Од пролећа до јесени заливајте је једном седмично, а лети два до три пута, најбоље преко подлошка саксије.

Да би била бујнија и цветала током највећег дела године, додајте јој ђубриво за цветање приликом сваког другог заливања.

Љубичице су „друштвене биљке“, па више цветају ако се налазе „у друштву“. Саксије са љубичицама држите груписане близу извора природног светла, али тако поређане да се листови биљака међусобно не додирују – тако ће цветати раскошније.

Прашину са листова уклањајте меком чеком или памучном крпицом.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas